III nabór CEF: 4 projekty PLK pozytywnie ocenione przez KE

Realizacja, wybranych do dofinansowania projektów, pozwoli pasażerom szybciej podróżować po zmodernizowanych liniach kolejowych i korzystać z nowych, komfortowych peronów. Wzrośnie też bezpieczeństwo ruchu kolejowego, m.in. dzięki nowoczesnym urządzeniom sterowania, budowie wiaduktów i pracom na przejazdach kolejowo – drogowych. Zrealizowane inwestycje pozwolą na lepsze podróże i transport towarów – zwiększą prędkości i przepustowość ważnych szlaków kolejowych.

- PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. są największym beneficjentem środków CEF. W ramach trzech naborów CEF, 21 inwestycji otrzymało łącznie 17,5 mld zł wsparcia. Pozytywnie ocenione przez Komisję Europejską projekty w ramach III konkursu wpłyną na przywrócenie kolei należnego miejsca w systemie komunikacyjnym kraju. Zwiększy się standard podróży i bezpieczeństwo na trasach regionalnych oraz polepszą się warunki dla przewozu towarów. – mówi Ireneusz Merchel, prezes PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Pozytywnie ocenione przedsięwzięcia przez niezależnych ekspertów KE, potwierdzają ich jakość i dobry stopień przygotowania do realizacji. Propozycja Komisji Europejskiej wymaga jeszcze akceptacji państw członkowskich w ramach Komitetu CEF.

Inwestycje, które zostały zaakceptowane przez Komisję Europejską:

1. „Prace na linii E75 na odcinku Białystok – Suwałki – Trakiszki (granica państwa), etap I odcinek Białystok – Ełk”. Wartość projektu 398 043 024 EUR, w tym 338 336 570 EUR (85%) stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

2. „Zabudowa ERTMS/ETCS na liniach sieci bazowej TEN-T”. Wartość projektu 344 681 487 EUR, w tym  292 979 264 EUR (85%) stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

3. Prace na linii kolejowej E30 na odcinku Kędzierzyn Koźle – Opole Zachodnie”. Wartość projektu 142 384 631 EUR, w tym 90 015 564 EUR (63,22%) stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

4. „Prace na linii kolejowej E 65 na odc. Będzin – Katowice – Tychy – Czechowice Dziedzice – Zebrzydowice”. Wartość projektu 111 709 099 EUR, w tym 94 952 734 EUR (85%) stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

Komisja Europejska po raz trzeci pozytywnie rozpatrzyła złożone przez PLK projekty. W ramach pierwszego konkursu CEF Spółka otrzymała ponad 7,5 mld zł dotacji na realizację 7 projektów kolejowych, obejmujących m.in. kolejny etap modernizacji linii kolejowej z Warszawy do Białegostoku i z Wrocławia do Poznania oraz modernizację trasy Warszawa – Poznań i Poznań – Szczecin oraz remont warszawskiego węzła kolejowego – tj.  Warszawa Włochy – Grodzisk Mazowiecki i dwie linie obwodowe biegnące ze stacji Warszawa Gołąbki i z Warszawy Zachodniej do Warszawy Gdańskiej.

W ramach II naboru CEF PLK otrzymała unijne w wysokości 7 mld zł na realizację 10 projektów, obejmujących m.in. kolejny etap prac na linii kolejowej z Warszawy do Białegostoku (odc. Czyżew – Białystok), modernizację trasy Łódź Kaliska - Zduńska Wola, Kraków – Katowice oraz przebudowę linii aglomeracyjnej w Krakowie – odc. Kraków Główny Towarowy – Rudzice. W ramach drugiego konkursu CEF, PLK zrealizują inwestycję, które usprawnią połączenia towarowe, dzięki np. zwiększeniu dostępności do portów w Gdańsku, Gdyni, Szczecinie i Świnoujściu.

Konkurs CEF to nowy instrument dofinansowania inwestycji infrastrukturalnych w perspektywie 2014-2020. Program jest zarządzany bezpośrednio przez Komisję Europejską. Aplikacje beneficjentów są oceniane przez niezależnych ekspertów Komisji.

Mirosław Siemieniec
T: + 48 694 480 239

,,Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi jej autor. Unia Europejska nie odpowiada za ewentualne wykorzystanie informacji zawartych w takiej publikacji”