Śniadanie prasowe

Śniadanie prasowe dotyczące zakończenia modernizacji linii kolejowej Warszawa-Łódź, etap I, odcinek Skierniewice-Łódź Widzew W dniu dzisiejszym tj. 13 maja br. odbyło się w siedzibie Oddziału Regionalnego w Warszawie PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. kolejne spotkanie z cyklu"śniadań prasowych"organizowanych dla mediów. Tematem spotkania było przedstawienie kończących się robót budowlanych I etapu modernizacji linii kolejowej nr 1 Warszawa-Łódź na odcinku Skierniewice-Łódź Widzew-Projekt SPOT/1.1.1/82/04 współfinansowanych w 75 % z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz w 25 % z budżetu państwa. Ze strony kierownictwa Oddziału w śniadaniu uczestniczyli Naczelny Dyrektor Jacek Nowak i Zdzisław Stoszek, kierownik kontraktu etapu I oraz kierownicy kontraktów II etapu na odcinkach Warszawa Zachodnia-Skierniewice-Witold Cytawa i Marek Faber-Łódź Widzew-Łódź Fabryczna. Na wstępie dyr. Jacek Nowak przedstawił najistotniejsze zagadnienia tj. termin zakończenia I etapu (15 czerwca 2008 r.), czas przejazdu oraz prędkość na zmodernizowanym odcinku-32 min / 140 km/h oraz zwrócił uwagę na wykorzystanie funduszy unijnych w tak krótkim terminie przy tej skali inwestycji. Następnie Zdzisław Stoszek omówił zakres przeprowadzonych prac i uzyskane efekty. W ramach projektu m. in. zmodernizowano 62,8 km linii dwutorowej, wybudowano nowoczesne, skomputeryzowane Lokalne Centrum Sterowania ruchem kolejowym, przebudowano 4 mosty, 6 wiaduktów, 2 tunele i 2 kładki dla pieszych, 37 przejazdów kolejowo-drogowych i 30 peronów. Dzięki licznym zdjęciom przedstawionym w prezentacji dziennikarze mogli porównać stan linii z przed i po modernizacji i ocenić wartość inwestycji szacowanej na ponad 905 mln zł. W dalszej części spotkania kierownicy kontraktów etapu II poinformowali o przygotowaniach i zakresie robót na odcinkach Warszawa Zachodnia-Skierniewice i Łódź Widzew-Łódź Fabryczna, mających się rozpocząć we wrześniu 2009 r. Etap II będzie finansowany z budżetu państwa i Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. zobacz prezentację