Rusza montaż 135 stojaków rowerowych na Mazowszu

Nowe stojaki

Z pierwszych dziesięciu stojaków na stacji Warszawa Płudy rowerzyści skorzystają już przed weekendem. Kolejne 35 sztuk w najbliższych dniach stanie na stacjach kolejowych w stolicy: Warszawa Praga, Warszawa Płudy, Warszawa Choszczówka, Warszawa Falenica, Warszawa Miedzeszyn, Warszawa Międzylesie. Następne 90 sztuk PLK zamontują poza Warszawą. Nowe stojaki zyskają Legionowo Przystanek, Chotomów, Janówek, Pomiechówek, Brody Warszawskie, Studzianki Nowe, Radziwiłłów Mazowiecki. W sumie PLK zamontują na Mazowszu 135 stojaków rowerowych.

Miejsce na pozostawienie roweru zawsze staramy się wybrać jak najbliżej peronów. Każdy stojak na rower jest w kształcie odwróconej litery „U”. Taki kształt najlepiej zabezpiecza bicykl przed kradzieżą. U-kształtny stojak pozwala przypiąć bezpiecznie cały pojazd, w dowolnym miejscu ramy.

Historia akcji

Montaż stojaków rowerowych przy stacjach i przystankach kolejowych to akcja, która swoje źródło miała na fanpage’u PKP PLK. Już zimą ubiegłego roku zapytaliśmy ile stojaków i gdzie powinno się znaleźć przy stacjach kolejowych w Polsce. Dzięki zgłoszeniom od internautów w 2014 roku stojaki dla rowerów stanęły w ponad 400 lokalizacjach w całej Polsce.

Akcja spotkała się z ogromnym entuzjazmem zarówno wśród zapalonych rowerzystów, jak i osób korzystających z rowerów sporadycznie. Naszą ankietę zobaczyło ponad 44 tys. osób, a udostępniano ją 136 razy.

Podsumowanie

W 2014 roku PLK postawiły stojaki rowerowe w ponad 400 lokalizacjach w całej Polsce. Plan na ten rok to 300 kolejnych miejsc. Na Mazowszu prace właśnie ruszyły, w pozostałych regionach Polski mają się zakończyć jeszcze w tym roku. Koszt zaplanowanych prac to ponad 0,5 mln złotych. Jednak tegoroczna akcja to nie koniec - PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. już planują następne miejsca pozwalające bezpiecznie zostawić rower i wsiąść do pociągu.

Joanna Kubiak
Zespół Prasowy