PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. ogłosiły przetarg na wykonanie rewitalizacji linii kolejowej na odcinku Paczyna - Toszek - Błotnica Strzelecka

Rewitalizacja tego odcinka linii kolejowej pozwoli na przywrócenie pierwotnych parametrów technicznych infrastruktury kolejowej oraz prędkości rozkładowej 120 km/h. Obecnie pociągi na niektórych odcinkach trasy muszą zwalniać do 60 km/h.

Linia Bytom – Wrocław na odcinku Paczyna - Toszek - Błotnica Strzelecka jest linią zelektryfikowaną, dwutorową, magistralną, znaczenia państwowego. Jest to element najkrótszego połączenia kolejowego Wrocławia z Katowicami. Zakończenie inwestycji planowane jest do 30 listopada 2013 roku. Szacunkowa wartość zamówienia to ok. 42,3 mln zł  netto. Zadanie to zostanie sfinansowane ze środków budżetowych.

Inwestycja uzupełni planowaną przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. rewitalizację trasy Błotnica Strzelecka – Opole Groszowice. Prace według założeń mają być przeprowadzone w 2014 roku i mają być finansowane z środków UE.

Dodatkowe informacje:
Centrum Realizacji Inwestycji - Oddział Południowy