Nowe tory z Warszawy do Grodziska Mazowieckiego. Rusza projektowanie

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podpisały umowę na przygotowanie dokumentacji potrzebnej do modernizacji linii kolejowej Warszawa Włochy – Pruszków – Grodzisk Mazowiecki. Koszt zadania wynosi blisko 3 mln 690 tys. złotych.
25-kilometrowy odcinek linii Warszawa Włochy – Grodzisk Mazowiecki przeznaczony jest głównie do prowadzenia aglomeracyjnego ruchu pasażerskiego. Modernizacja linii pozwoli na podniesienie prędkości maksymalnej do 120 km/h. W ramach inwestycji powstanie także nowy przystanek osobowy Parzniew. Rewitalizację, z zachowaniem wymagań konserwatorskich, przejdą istniejące wiaty peronowe na przystankach, a na peronach, które ich nie posiadają powstaną nowe - nawiązujące stylem do pozostałych przedwojennych wiat na tej linii. Wszystkie perony zostaną wyposażone w urządzenia informacji pasażerskiej. Przejścia dla pieszych zostaną dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. W planach jest także generalny remont mostu na rzece Rokitnica.
Wykonawcą przedmiotu umowy jest konsorcjum w składzie:
- Biuro Projektów Komunikacyjnych w Poznaniu Sp. z o.o. (lider)
- Biuro Inżynieryjnych Usług Projektowych  Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie.

Informacje dla mediów:
Maciej Dutkiewicz
Wydział prasowy
(22) 473 30 02, 662 114 900

„Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu Transeuropejskiej sieci transportowej – TEN-T”.