Nowe tory do Opola

Po zakończeniu rewitalizacji na trasie Błotnica Strzelecka – Opole Groszowice pociągi pasażerskie znów pojadą z prędkością 120 km/h, a towarowe 70 km/h. Podróżni dotrą dzięki temu z Opola do Katowic w mniej niż 90 minut, zyskując około 15 minut. Inwestycja poprawi dostępność usług kolejowych dla osób niepełnosprawnych oraz podróżujących z dziećmi w wózkach na stacjach w Błotnicy, Tarnowie Opolskim i Strzelcach Opolskich. Wygodny wjazd na perony umożliwią nowe pochylnie. Na komfort podróżujących pozytywnie wpłynie też wyremontowanie przejść podziemnych i wiat peronowych oraz modernizacja oświetlenia. Zakończenie projektu, obejmującego odcinek o długości około 35 km, zaplanowane jest na koniec 2014 roku.

Dotychczas przeprowadzone etapy rewitalizacji polegały przede wszystkim na wymianie torów. Wymieniono również sieć trakcyjną oraz sześć rozjazdów. Zrewitalizowano po jednym torze na szlakach Błotnica Strzelecka – Strzelce Opolskie, Strzelce Opolskie – Szymiszów, Szymiszów – Kamień Śląski oraz Tarnów Opolski – Opole Groszowice. Zbliżają się ku końcowi prace na szlaku Kamień Śląski – Tarnów Opolski wraz ze stacją Kamień Śląski.

Trwają przygotowania do wprowadzenia kolejnych etapów tej ważnej dla mieszkańców i podróżnych z aglomeracji Opola inwestycji. W najbliższym czasie prace będą prowadzone na stacji Strzelce Opolskie. Następnie remontom poddany zostanie peron pierwszy i jeden z torów w Kamieniu Śląskim i Tarnowie Opolskim. Zaplanowana jest także wymiana sieci trakcyjnej i przebudowa przejazdów kolejowych.

Jednym z najważniejszych celów podjętej rewitalizacji jest kwestia poprawy bezpieczeństwa na posterunkach ruchu oraz na przejazdach kolejowych. Montaż nowoczesnych urządzeń samoczynnej sygnalizacji przejazdowej wraz z kamerami pozwoli m.in. na rejestrację i archiwizację stanu aparatury oraz obrazu z terenu przejazdów. Dzięki rewitalizacji możliwe będzie też szybsze wykrywanie awarii taboru, a tym samym sprawniejsze ich eliminowanie.

Koszt projektu "Polepszenie jakości usług przewozowych poprzez poprawę stanu technicznego linii kolejowej nr 132 na odcinku Błotnica Strzelecka – Opole Groszowice" to ponad 251,8 mln zł brutto, z tego 204,4 mln zł zostanie dofinansowane z Unii Europejskiej w ramach programu POIiŚ.

Maciej Dutkiewicz
Zespół Prasowy