Forum Inwestycyjne: dialog zamawiającego z branżą kolejową ułatwia inwestycje

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. przedstawiły uczestnikom Forum Inwestycyjnego dane o realizacji inwestycji w 2017 roku i planach na 2018 r. Zarządca infrastruktury zamierza zrealizować prace o wartości ponad 10 mld zł, wykorzystując środki z programów UE i budżetu państwa. To rekordowe zadanie w historii PLK i ogromne wyzwanie dla Spółki, która odpowiada za sprawny i bezpieczny ruch pociągów pasażerskich i towarowych.

W 2018 roku PLK planują ogłosić ponad 200 postępowań na ponad 11 mld zł. Będą przetargi, m.in. prace na kolejnym odcinku Rail Baltica Czyżew – Białystok, modernizacja linii Poznań – Szczecin, przebudowa stacji Warszawa Zachodnia, poprawa dostępu w portach w Gdyni, Szczecinie i Świnoujściu. PLK planują podpisać umowy m.in. na wdrożenie systemu GSM-R, modernizację Węglówki, linii Chabówka – Zakopane.

Na spotkaniu dyskutowano m.in. o efektach wprowadzonych zmian w dokumentach bazowych na poziomie kontraktów oraz o wpływie warunków umów PLK na umowy wykonawców z podwykonawcami, a także o potencjale wykonawców. Liderzy grup roboczych Forum Inwestycyjnego omówili efekty spotkań, wyzwania oraz problemy i postulaty stojące przed branżą i zamawiającym.

Forum Inwestycje działa od 12 grudnia 2012 r. Ma na celu wypracowywanie dobrej i efektywnej współpracy wszystkich podmiotów kolejowej branży budowlanej, zaangażowanych w proces inwestycyjny. Dialog i wypracowanie wspólnego stanowiska pozwala na usprawnianie procesu inwestycyjnego od planowania po realizacje i zakończenie prac.

Mirosław Siemieniec