Szybsza kolej do Grudziądza

Szybciej z Grudziądza do Jabłonowa Pomorskiego

Do końca października na torach pomiędzy Grudziądzem a Jabłonowem Pomorskim pojawi się ciężki sprzęt budowlany. Po remoncie, na początku 2015 roku, czas przejazdu pociągiem po tej trasie skróci się z 45 do 35 minut. Na odcinku ponad 10 km wykonawca naprawi tory, wymieni podkłady i uzupełni tłuczeń. Już 5 grudnia, po zakończeniu robót, na całej trasie liczącej ok. 30 km będzie obowiązywała prędkość 80 km/h. Prace wykonywane przez PLK pozwolą zlikwidować miejscowe ograniczenia prędkości do 20 km/h.

Z Grudziądza do Torunia o 20 minut krócej

To jednak nie koniec dobrych informacji dla mieszkańców regionu. Wymiana torów i remont urządzeń sterowania ruchem na odcinku z Chełmży do Grudziądza pozwoli na skrócenie czasu podróży o ok. 20 minut. Będzie również bezpieczniej. Na 9 przejazdach kolejowych zostanie uruchomiona automatyczna sygnalizacja ostrzegająca kierowców przed nadjeżdżającym pociągiem. W ramach prowadzonej rewitalizacji wyremontowano perony m.in. w Chełmży, Wrocławkach, Firlusie, Kornatowie i Wałdowie Szlacheckim. Są wyższe, co pozwala pasażerom wygodniej wsiadać do pociągów.

W pół godziny do Laskowic Pomorskich

W ramach prac remontowych na niemal 19-kilometrowym odcinku Grudziądz – Laskowice Pomorskie wymieniono 31 tysięcy podkładów, oczyszczono i uzupełniono tłuczeń, a także naprawiono jezdnię na 12 przejazdach kolejowo-drogowych. W efekcie podwyższona zostanie prędkość pociągów z 40 i 50 km/h do 80 km/h, dzięki czemu podróż z Grudziądza do Laskowic Pomorskich skróciła się o ok. pół godziny.

Wartość prac skracających podróż na trzech liniach kolejowych do Grudziądza sięga 90 mln zł. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. już przygotowują rewitalizację czwartego połączenia - od Grudziądza do Malborka. Studium wykonalności powstanie jeszcze w tym roku.

Maciej Dutkiewicz
Zespół Prasowy