Nowoczesny system informacji pasażerskiej na największych stołecznych stacjach: Warszawa Wschodnia i Warszawa Zachodnia. Pasażerowie skorzystają z ponad 100 wyświetlaczy elektronicznych

W ramach projektu zostanie wdrożony nowy system informatyczny, umożliwiający sterowanie wyświetlaczami i odtwarzanie automatycznych zapowiedzi głosowych na stacjach Warszawa Wschodnia i Warszawa Zachodnia, a w przyszłości na wszystkich przystankach w węźle warszawskim. Na stacjach zamontowane zostaną nowoczesne tablice informacyjne i megafony.  Wysłużone tablice paletowe na stacji Warszawa Wschodnia zostaną zastąpione czytelnymi wyświetlaczami LCD. Na stacji Warszawa Zachodnia i przystanku Warszawa Wola system informacji wizualnej zostanie zbudowany od podstaw – dotychczas tego rodzaju urządzeń tam nie było. Na stacjach Warszawa Wschodnia i Zachodnia oraz w ich obrębie zainstalowanych będzie łącznie ponad 100 wyświetlaczy różnego typu.
Nowością znacznie ułatwiającą pasażerom planowanie podróży będzie możliwość sprawdzenia aktualnych tablic odjazdów i przyjazdów pociągów w internecie.
Projekt przewiduje także wykonanie nowego oznakowania stałego – tablic informacyjnych oraz planów schematycznych stacji i terenu przyległego, które umożliwią łatwiejsze poruszanie się i sprawdzenie, jak dojść do przystanków komunikacji miejskiej, dworców autobusowych i innych obiektów w okolicy. W ramach realizacji projektu, dotychczasowa nazwa przystanku Warszawa Wola zostanie zmieniona na Warszawa Zachodnia – peron 8. Zlokalizowany tam peron jest odległy od budynku dworca Warszawa Zachodnia o ok. 250 m. Uporządkowanie nazewnictwa ułatwi poruszanie się pasażerom, udającym się np. w stronę lotniska w Modlinie. Wielu podróżnych przyjeżdżających na linię średnicową (np. na stację Warszawa Zachodnia) nie wie, że przystanek, z którego odjeżdżają pociągi w kierunku Modlina jest w obrębie tej samej stacji. Utrudnione jest też zakupienie jednego biletu – np. ze Skierniewic do Modlina. Zmiana nazwy przystanku pozwoli uniknąć tych komplikacji w przyszłości. Informacje o projekcie:Nazwa zadania:
Zaprojektowanie i wykonanie systemu informacji pasażerskiej oraz czynności dodatkowych na stacjach Warszawa Wschodnia/Warszawa Stadion oraz Warszawa Zachodnia/Warszawa Wola Umowa zawarta pomiędzy: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Centrum Realizacji Inwestycji a wykonawcą - konsorcjum firm: 1) TK Telekom Sp. z o.o.  (Pełnomocnik konsorcjum)
ul. Kijowska 10/12A
03-743 Warszaw 2) SOLARI DI UDINE SPA (Partner Konsorcjum)
Via Gino Pieri 29
33100 Udine, Włochy Wartość umowy:
- netto 12 412 189,46 zł
- brutto 15 266 993,04 zł Termin realizacji