Do wielu aglomeracji od września łatwiej dojechać koleją

Prace modernizacyjne na linii kolejowej Wolsztyn – Luboń, które objęły odcinek Drzymałowo – Grodzisk Wielkopolski rozpoczęły się w czerwcu, a trzy miesiące później ruch kolejowy na tej trasie został wznowiony. Komfort pasażerom zapewniają nowoczesne perony bez barier architektonicznych.

30 mln zł na inwestycje w województwie wielkopolskim

W ramach wartego ok. 30 mln zł zadania położono także 11 km nowych torów, po których pociągi mogą jechać do 100 km/h. Dzięki przeprowadzonej na zlecenie PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. modernizacji zwiększył się także poziom bezpieczeństwa w ruchu kolejowym i drogowym, ponieważ wyremontowano 10 przejazdów, a na 5 zamontowane zostały nowoczesne urządzenia sygnalizacji przejazdowej. Inwestycja PLK poprawiła także dojazd do aglomeracji poznańskiej.

Podobny efekt przyniosła rewitalizacja trasy pomiędzy Łodzią Widzewem a Zgierzem, która kosztowała 24 mln zł. Także i w tym przypadku, 1 września pociągi wróciły na trasę, a przejazd po odnowionych torach zajmuje około 15 minut. Pasażerowie korzystają również z nowych przystanków.

Szybciej w Pomorskiem i Kujawsko-Pomorskiem

Polepszenie dojazdu do aglomeracji przyniosła także modernizacja infrastruktury kolejowej w województwie kujawsko-pomorskim. Od kilku miesięcy pasażerowie pokonują odcinek z Torunia do Bydgoszczy w niecałe trzy kwadranse. Jeszcze w tym roku, dzięki inwestycjom PLK, składy na odcinku Chełmża - Grudziądz pojadą o 20 minut krócej, a czas przejazdu na trasie z Inowrocławia do Jabłonowa Pomorskiego skróci się o 25 minut. Inwestycje powodują, że transport kolejowy staje się bardziej konkurencyjny względem drogowego, ogranicza ruch samochodowy i zwiększa bezpieczeństwo na drogach.

Rozpoczął się już drugi etap prac na linii nr 201 „Kościerskiego korytarza kolejowego”. Obejmuje on odcinek jednotorowy o długości około 3,7 km oraz budowę odcinka dwutorowego dla włączenia torów Pomorskiej Kolei Metropolitalnej. Dzięki temu będzie można wygodniej dojechać z Gdańska Wrzeszcza do Gdyni przez Gdańsk Osową oraz trasą z Gdańska Wrzeszcza bezpośrednio do Kościerzyny. Po zakończeniu wszystkich prac czas jazdy skróci się o ok. 20 minut.

Maciej Dutkiewicz
Zespół Prasowy