Centralne umowy na materiały do utrzymania infrastruktury kolejowej.

Ze strony Spółki dokumenty podpisali Marek Pawlik wiceprezes Zarządu dyrektor ds. strategii i rozwoju oraz Józefa Majerczak, członek Zarządu dyrektor ds. utrzymania infrastruktury. Umowy dotyczą:
•    dostawy w latach 2012-2013 podsypki tłuczniowej kolejowej naturalnej o wartości 13 268 952,18 zł brutto;
•    dostawy w latach 2012-2013 podkładów i podrozjazdnic drewnianych kolejowych o wartości 41 138 226 zł brutto;
•    dostaw w latach 2012-2013 części rozjazdowych łącznie o wartości 125 823 821 zł brutto;
•    dostaw w latach 2012-2013 rozjazdów kolejowych łącznie o wartości 22 650 499 zł brutto;
•    dostawy szyn kolejowych o profilu 60E1 oraz 49E1 ze stali R260” o wartości 85 126 995,73 zł brutto. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w ramach optymalizacji zakupów zastosowała kolejny raz tzw. aukcję elektroniczną, inaczej „dogrywkę elektroniczną” oraz prawo opcji, umożliwiające zamawiającemu w ramach jednej umowy dokupienie materiałów tego samego asortymentu. Zastosowanie tego rozwiązania umożliwia naszym zakładom linii kolejowych zaspakajanie dodatkowych potrzeb materiałowych np. w wyniku awarii, w korzystnych cenach bez konieczności przeprowadzania dodatkowych czasochłonnych procedur przetargowych.
Po raz pierwszy tego typu umowy zawarto na dwa lata. Dostawcy mogą wykorzystać moce przerobowe w „martwym” sezonie zimowym. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. uzyskała efekt skali duże zamówienie – korzystna cena.
Wcześniejsze dostawy materiałów, w przypadku sprzyjających warunków atmosferycznych na przełomie zima/wiosna, umożliwią naszym jednostkom szybszą realizację robót utrzymaniowych.

Mirosław Siemieniec