Analiza oddziaływania kolei na otoczenie na linii Warszawa - Łódź

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. ogłosiły postępowanie przetargowe, którego przedmiotem jest wykonanie analizy porealizacyjnej w zakresie hałasu i drgań oraz migracji zwierząt dla projektu „Modernizacja linii kolejowej Warszawa – Łódź, Etap I”. Przedsięwzięcie obejmuje projekt modernizacji linii kolejowej Warszawa – Łódź, Etap I na odcinku Skierniewice –Łódź Widzew na odcinka
  • Skierniewice – Koluszki o długości ok. 42 km
  • Koluszki – Łódź Widzew o długości ok. 20 km .

Prace będą przebiegać w dwóch fazach:

1. Analizy porealizacyjnej w ramach której należy wykonać badania m.in.    a. w zakresie emisji hałasu i drgań dla potrzeb:       • oceny uciążliwości linii kolejowej,       • lokalizacji ewentualnych dodatkowych zabezpieczeń,       • stwierdzenia konieczności utworzenia obszarów ograniczonego użytkowania,       • określenia warunków technicznych dla budynków zlokalizowanych w proponowanych obszarach ograniczonego użytkowania    b. sprawdzenia wykonania i efektywności zastosowanych rozwiązań mających na celu zmniejszenie efektu bariery tworzonej przez linię kolejową dla migrujących zwierząt, szczególnie w odniesieniu do migracji dużych ssaków 2. Przedłożyć wyniki analiz właściwym organom. Podstawę prawną wykonania analizy porealizacyjnej stanowią decyzje Wojewody Łódzkiego o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia, polegającego na modernizacji linii kolejowej Warszawa – Łódź, na odcinku Skierniewice – Koluszki i Koluszki – Łódź Widzew oraz obowiązujące akty prawne. Zaplanowany czas realizacji projektu wynosi 150 dni od dnia podpisania umowy.

Projekt SPOT/1.1.1/82/04 „Modernizacja linii kolejowej Warszawa – Łódź. Etap I: odcinek Skierniewice – Łódź Widzew”

Dodatkowych informacji udziela:

Robert Kuczyński