15 czerwca - korekta rozkładu jazdy

Korekta rozkładu jazdy wynika z potrzeby dostosowania tras, terminów i godzin kursowania składów do prowadzonych prac. Wśród inwestycji, których celem jest skrócenie czasu przejazdów pociągów i podniesienie komfortu podróży pasażerów, są m.in. te realizowane na: Centralnej Magistrali Kolejowej, linii Wrocław - Poznań, Kraków - Rzeszów, Warszawa – Trójmiasto czy Warszawa – Skierniewice.

Zakończenie prac na moście średnicowym

Zgodny z harmonogramem koniec prac na moście średnicowym oznacza, że pociągi, m.in. PKP Intercity dotychczas kursujące przez dworzec Warszawa Gdańska, wrócą na dworce: Warszawa Wschodnia, Warszawa Centralna, Warszawa Zachodnia. Pasażerowie będą informowani o zmianie na stronach przewoźników, w tym na stronach intercity.pl, rozkład-pkp.pl, fanpage’u PKP Intercity Pociąg do podróży, w kasach, na pokładach pociągów i przez konsultantów infolinii 19 757.

Kluczowy okres prac na linii Warszawa – Skierniewice

Intensywne prace modernizacyjne wymagają zamknięcia toru dla montażu rozjazdów oraz nowych torów. Instalowany system sterowania ruchem kolejowym, wymaga zastosowania dodatkowych procedur bezpieczeństwa. W czasie wakacji na linii łódzkiej najwięcej ograniczeń w kursowaniu pociągów wystąpi od 27 czerwca do 21 lipca.

Polskie Linie Kolejowe S.A. już przygotowują się do kolejnego wyzwania jakim jest od września br. kolejny etap tej modernizacji. Aby ograniczyć do minimum utrudnienia dla podróżnych, związane z ograniczeniem przepustowości linii i tym samym kursowania pociągów, zarządca infrastruktury ściśle współpracuje z przewoźnikami.

Modernizacja linii do Białegostoku - Rail Baltica

Zmiana organizacji ruchu na linii wynika z prac m.in. na odcinku Wołomin – Tłuszcz – Sadowne, które obejmują kompleksową przebudowę torów i peronów. Powstanie również nowy przystanek w Warszawie i dodatkowe tory przeznaczone do obsługi połączeń aglomeracyjnych z Wołomina. Po zakończeniu prac pociągi przyspieszą do 160 km/h.

Od 15 czerwca, cztery z dziewięciu połączeń TLK na trasie Warszawa - Białystok - Warszawa zostanie zastąpionych komunikacją autobusową - PKP Intercity Busami.

PKP Intercity Busy będą skomunikowane z pozostałymi pociągami przewoźnika. Aby utrzymać atrakcyjny czas przejazdu nie będą zatrzymywały się na stacjach pośrednich.

Lato w górach i nad morzem

Od 19 czerwca, wraz z zakończeniem pierwszego etapu prac przy budowie zapory Świnna Poręba, pasażerowie pojadą do Zakopanego, a od 15 czerwca do Helu. Pociągi będą tam kursować do 1 września. Rewitalizacja przez PLK linii Kłodzko – Kudowa oraz Jelenia Góra – Szklarska Poręba zapewnia możliwość dojazdu pociągami w Kotlinę Kłodzką i Jeleniogórską.

Informacja dla podróżnych

Informacje o zmianach w kursowaniu pociągów na wszystkich stacjach i przystankach dostępne były od maja. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w dniach korekty rozkładu jazdy wzmacniają obsługę odpowiadającą za informacje. Pasażerowie będą informowani o zmianach przez przewoźników za pośrednictwem wszystkich dostępnych kanałów, m.in.: ulotek, zapowiedzi na dworcach i w pociągach, strony internetowej, portalu Facebook czy infolinii 19 757.

Od 13 do 16 czerwca na kilkunastu dworcach w całej Polsce podróżni otrzymają wsparcie informatorów mobilnych. Korekta, która wejdzie w życie 15 czerwca, będzie obowiązywała do 31 sierpnia br.

Mirosław Siemieniec
Rzecznik Prasowy