Zmiany na podmiejskiej trasie Warszawa – Pruszków

W związku z pracami modernizacyjnymi PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. i zamknięciem jednego z dwóch torów podmiejskich, na odcinku Warszawa Włochy – Pruszków od 22 maja do 30 czerwca zostaną wprowadzone zmiany w rozkładzie. Rozkład jazdy na czas prac znany jest od kwietnia. Zarządca infrastruktury wspólnie z przewoźnikami przyjął rozwiązania maksymalnie ograniczające utrudnienia dla pasażerów.

W porannym szczycie komunikacyjnym pociągi będą jeździły głównie w kierunku Warszawy. W godzinach szczytu popołudniowego priorytetem będzie kierunek z Warszawy do Pruszkowa. W pozostałych godzinach ruch będzie odbywał się naprzemiennie i poprzez komunikację zastępczą. Linia autobusowa będzie kursowała na odcinku PKP Pruszków - Warszawa Zachodnia.

Informacja na każdej stacji

W pełnym zakresie zmianę organizacji ruchu zakładano od 22 maja. Termin przesunięto o dwa dni na 24 maja. W związku ze zmianami przewoźnicy zapewnią od jutra (czwartek) informatorów na wszystkich stacjach i przystankach trasy (Warszawa Zachodnia, Warszawa Śródmieście, Warszawa Włochy, Warszawa Ursus, Ursus Niedźwiadek, Piastów, Pruszków i Brwinów), a na odcinku Skierniewice – Warszawa Wschodnia będą wygłaszane komunikaty megafonowe.

Szybciej po nowym torze dalekobieżnym

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. dołożyły wszelkich starań, by nadrobić sześciotygodniowe opóźnienia w pracach na trasie Warszawa Włochy - Pruszków, związane z zejściem z budowy jednego z podwykonawców. Jedyną niedogodnością jest przesunięcie zmiany w rozkładzie jazdy o dwa dni.

24 maja oddany zostanie do eksploatacji nowy tor dalekobieżny na odcinku Warszawa Włochy – Pruszków. Ponadto do 30 czerwca br. będzie przebudowywany układ torowy na stacji Pruszków oraz będą wymieniane konstrukcje wspierające sieć trakcyjną na odcinku Warszawa Włochy – Pruszków. Jednocześnie będą prowadzone prace na stacjach kolejowych w Grodzisku Mazowieckim i Żyrardowie oraz na części szlaków kolejowych.

Mirosław Siemieniec
Rzecznik Prasowy