Wizja linii Duszniki Zdrój - Kudowa Zdrój

Postępuje realizacja Studium wykonalności i dokumentacji przygotowawczej linii 309 Kłodzko Nowe – Kudowa Zdrój dla przedsięwzięcia inwestycyjnego pn. „Modernizacja regionalnej linii kolejowej nr 309 Kłodzko Nowe – Kudowa Zdrój na odcinku Duszniki Zdrój – Kudowa Zdrój”. Przedstawiciele inwestora PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Centrum Realizacji Inwestycji oraz wykonawcy firmy MGGP S.A. z Tarnowa 9 kwietnia br. dokonali objazdu linii. Celem przejazdu było dokonanie wizji lokalnej linii w tym obiektów inżynieryjnych, nawierzchni, odwodnienia. Trasa zbudowana pomiędzy Górami Bystrzyckimi i Stołowymi przebiega przez obszar Natura 2000. Na linii o dużej ilości łuków znajdują się m.in. mosty, tunele, mury oporowe i wysoki most kolejowy w Lewinie Kłodzkim. Dokładna analiza w terenie powoli na właściwe przygotowanie dokumentacji. Projekt znajduje się na liście projektów indywidualnych planowanych do współfinansowania przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Dolnośląskiego na lata 2007-2013, Priorytet 3 – Rozwój infrastruktury transportowej na Dolnym Śląsku, Działanie 3.2. Transport i Infrastruktura Kolejowa. Realizacja projektu możliwa jest w latach 2011/12. Poprawa standardu linii nr 309 to szansa na tworzenie atrakcyjnej oferty przewozowej dla transportu kolejowego codziennego i weekendowo – rekreacyjnego.

Informacje dla mediów

Mirosław Siemieniec