Więcej Pendolino oraz połączeń na linii łódzkiej. Marcowa korekta rozkładu jazdy

Korekta rozkładu jazdy zapewnia planowy przejazd pociągów mimo intensywnych prac na torach i stacjach. Efektem prowadzonych inwestycji będzie krótsza i bardziej komfortowa podróż oraz lepsza obsługa pasażerów na stacjach i przystankach m.in. na: linii Wrocław - Poznań, Kraków - Rzeszów, Częstochowa – Koluszki, Warszawa – Białystok. W kilkudziesięciu lokalizacjach będą wymieniane rozjazdy oraz modernizowane przejazdy kolejowo-drogowe. Prace podniosą poziom bezpieczeństwa na kolejowych trasach.

Dodatkowe pociągi

Od połowy marca pasażerowie będą mogli skorzystać z dwóch kolejnych składów Pendolino. W sumie na torach zacznie kursować ich 13, a 4 pozostaną w rezerwie. Zamiast pociągów kategorii EIC Wysocki i Eugeniusz Kwiatkowski, kursujących pomiędzy Katowicami a Gdynią, pojawią się pociągi EIP. Kraków natomiast zyska jeszcze jedno połączenie EIP do Warszawy. Dodatkowo EIP relacji Warszawa Wsch.– Kraków Główny, wyjeżdżający ze stolicy po 10:00, zacznie kursować codziennie, a nie jak do tej pory, tylko w soboty i niedziele. Zwiększy się liczba pociągów kursujących między Warszawą a Grodziskiem Mazowieckim. Po 15 marca zamiast 37, oba miasta połączy 39 par składów KM i SKM. Między Warszawą a Pruszkowem pojawi się 60 pociągów, zamiast dotychczasowych 57. Ze względu na przebudowę mostu na rzece Utracie w Pruszkowie, czas podróży do Łodzi będzie o ok. 6 - 10 minut dłuższy. Po zakończeniu prac przejazd skróci się do 70 minut.

Dodatkowe zatrzymania

W ramach korekty rozkładu pociągi TLK Karlik, Oleńka, Kmicic, Walenty Różański, Śnieżka, Wrocławianin Baczyński, Opolanin, Kormoran oraz pociągi jadące na trasie Warszawa Wschodnia Łódź Kaliska – TLK Boryna, Tuwim oraz Papkin, od 15 marca do 25 kwietnia pojadą zmienioną trasą, z dodatkowymi postojami w Sochaczewie i Łowiczu, ale z pominięciem zatrzymań w Żyrardowie i Skierniewicach.

Ponadto pociągi Wokulski oraz Włókniarz, w tym samym okresie, na odcinku Warszawa Zachodnia – Skierniewice – Warszawa Zachodnia, zaczną kursować z dodatkowymi postojami na stacjach: Skierniewice Rawka, Radziwiłłów Mazowiecki, Jesionka, Sucha Żyrardowska, Międzyborów, Jaktorów, Grodzisk Mazowiecki. W relacjach Warszawa Zachodnia – Żyrardów oraz Warszawa Zachodnia – Skierniewice kursować będzie, w dni robocze, uzupełniająca komunikacja autobusowa.

Na linii Kraków - Rzeszów z uwagi na intensywne prace, PLK wprowadzi komunikację zastępczą za 2 pociągi TLK na odcinku Kraków – Przemyśl i za 10 pociągów regionalnych między Krakowem a Rzeszowem.

Informacje o kursowaniu pociągów. Godziny przyjazdów oraz odjazdów pociągów wraz z informacją o prowadzonych inwestycjach są już dostępne na stronach internetowych m.in.: www.intercity.pl, www.rozklad.plk-sa.pl, www.rozklad-pkp.pl, a także pod numerem infolinii 19 757 oraz na plakatach wywieszonych na stacjach i dworcach.

Na największych dworcach w Polsce do dyspozycji pasażerów są pracownicy biur dworców oraz punktów obsługi klienta PKP Intercity. W każdej chwili udzielają informacji o wprowadzanych zmianach oraz pomagają w zaplanowaniu podróży. Na 121 dworcach pasażerowie mogą sprawdzać rozkład na urządzeniach mobilnych, korzystając z bezpłatnego dostępu do Internetu. Wydzielone strefy są oznakowane charakterystycznym logo Wi-Fi.

PLK na modernizowanych trasach wykonała dodatkowe przeglądy urządzeń sterowania ruchem kolejowym oraz rozjazdów. Działają specjalne zespoły całodobowego pogotowia technicznego oraz wzmocnione są posterunki dyżurnych ruchu i patrole SOK.

Mirosław Siemieniec
e-mail: rzecznik@plk-sa.pl