Szybciej z Kluczborka do Ostrzeszowa

Dzięki inwestycji Polskich Linii Kolejowych za 260 mln zł pociągi pasażerskie będą mogły rozpędzić się do 120 km/h, a towarowe do 80 km/h. Pasażerowie pociągów dalekobieżnych pojadą pomiędzy Kluczborkiem a Ostrzeszowem krócej o ok. 20 minut, a klienci pociągów regionalnych, zatrzymujących się na każdym przystanku, ok. 10 minut krócej. Po nowych torach składy pojadą ciszej. Wymiana elementów torowiska podwyższy również bezpieczeństwo.

Poza skróceniem czasu przejazdu PLK poprawia komfort obsługi pasażerów na 12 peronach. Do końca lipca odnowiono 8, a na pozostałych 4 – w Ostrzeszowie, Byczynie, Biskupicach i Domaninie trwają prace wykończeniowe. Odnowione przystanki mają wyższe, ułatwiające wsiadanie do pociągów perony, wyposażone będą w nowe wiaty, ławki i oświetlenie. Osobom niepełnosprawnym obsługę ułatwią pochylnie, dodatkowe poręcze czy linie bezpieczeństwa z wypukłościami informującymi o krawędzi peronu.

Rewitalizacja trasy z Kluczborka do Ostrzeszowa jest jednym z kilku projektów zrealizowanych pomiędzy Poznaniem a Katowicami, dzięki którym aż o 1,5 godziny skróci się przejazd z Wielkopolski na Śląsk. Ponadregionalny charakter inwestycji PLK ma na celu usprawnienie komunikacji pasażerskiej i towarowej pomiędzy województwem śląskim i wielkopolskim, a co za tym idzie zbliżenie obu regionów pod względem gospodarczym, społeczno-kulturowym oraz turystycznym.

Rewitalizacja linii 272 na odcinku z Kluczborka do Ostrzeszowa zakończy się na przełomie sierpnia i września. Na trasie zamontowano już 86 km nowych torów. Na finiszu jest wymiana rozjazdów – z 62 zaplanowanych zamontowano już 48. Trwa także remont przejazdów kolejowo-drogowych – z 36 odnowiono 12.

Projekt POIiŚ 7.1-79 „Polepszenie jakości usług przewozowych poprzez poprawę stanu technicznego linii kolejowej nr 272 na odcinku Kluczbork – Ostrzeszów” współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

Mirosław Siemieniec
T: +48 662 114 900