Świąteczne wyjazdy z Grupą PKP

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., zarządca infrastruktury dba o zapewnienie drożności tras kolejowych oraz bezpiecznych i sprawnych przewozów. W gotowości pozostaje 165 mobilnych zespołów szybkiego usuwania usterek toru i awarii urządzeń automatyki kolejowej. Specjalistyczny sprzęt gotowy do usuwania utrudnień spowodowanych zimowymi warunkami pogodowymi rozlokowano w całym kraju. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zabezpieczyły 147 odśnieżarek, 45 pługów odśnieżnych i 9 kombajnów. Do dyspozycji jest także 66 pociągów sieciowych wyposażonych w specjalne urządzenia do odladzania i odszraniania sieci trakcyjnej oraz 16 lokomotyw osłonowych.

W okresie świąteczno-noworocznym na trasy wyruszy 36 dodatkowych pociągów PKP Intercity. Będą to przede wszystkim składy jadące do miejscowości turystycznych takich jak: Zakopane, Wisła, Kudowa - Zdrój czy Kołobrzeg. Jednocześnie przewoźnik na bieżąco będzie monitorował frekwencję w składach, tak by w sytuacji zwiększonego zapotrzebowania, zapewnić odpowiednią liczbę miejsc dla pasażerów.

Osoby, które zaplanowały świąteczny wyjazd z wyprzedzeniem, mogły skorzystać z puli promocyjnych biletów już od 49 zł oraz rabatów sięgających od 10 do 30%. Podróżujący z dziećmi w ramach Biletu Rodzinnego mogą otrzymać 30% zniżki. Taki sam rabat czeka także na seniorów, którzy ukończyli 60 lat. Pasażerowie, którzy planują odwiedzić kilka miejsc w trakcie zbliżających się Świąt, mają do dyspozycji bilety weekendowe, dzięki którym będą mogli podróżować bez ograniczeń w ramach jednego biletu. W okresie świątecznym Bilety Weekendowe PKP Intercity będą ważne od piątku (23 grudnia), od godz. 19:00 do wtorku (27 grudnia) do godz. 6:00. Ceny biletów w ofercie weekendowej zaczynają się od 81 zł na przejazdy w drugiej klasie dowolnymi składami TLK i IC. Natomiast za 164 zł podróżni mogą skorzystać z nielimitowanych przejazdów w drugiej klasie wszystkich pociągów PKP Intercity. Podróżni, którzy dopiero planują wyjazd, mogą śledzić prognozy frekwencji w pociągach PKP Intercity na stronie www.intercity.pl.

W czasie świątecznych (20-24 grudnia) i noworocznych (30 grudnia, 1, 5 i 8 stycznia) wyjazdów na 18 dworcach kolejowych będą dyżurować mobilni informatorzy. Na największych dworcach pasażerom pomocy udzielają także pracownicy InfoDworców oraz Centrów Obsługi Klienta. Ponadto przez cały czas informacje o rozkładzie jazdy są dostępne w Internecie (www.rozklad-pkp.pl, www.intercity.pl i portalpasazera.pl) oraz pod numerem infolinii 19 757. Aktualne informacje o ruchu pociągów i sytuacji na liniach kolejowych można uzyskać korzystając ze strony portalpasazera.pl.

W trakcie świąteczno-noworocznego szczytu przewozowego nad bezpieczeństwem podróżnych i ochroną infrastruktury kolejowej będą czuwać wzmocnione patrole Straży Ochrony Kolei. W trakcie Świąt, w każdej dobie, bezpieczeństwa pasażerów będzie pilnowało prawie 700 funkcjonariuszy (także nieumundurowanych patroli) wspieranych przez około 500 przedstawicieli innych służb. Funkcjonariusze SOK reagują na każde zgłoszenie i są dostępni pod całodobowym numerem alarmowym (22) 474 00 00.

Paulina Jankowska
Polskie Koleje Państwowe Spółka Akcyjna