Sprzęt kolejowy o wartości 250 tys. zł odzyskała od złodziei Straż Ochrony Kolei

W styczniu i lutym tego roku Straż Ochrony Kolei odnotowała 436 zdarzeń – to o 144 mniej niż w tym samym okresie roku ubiegłego. Funkcjonariusze ujęli 47 osób podejrzanych o kradzież elementów kolejowych. Wartość odzyskanych przedmiotów to ponad ćwierć miliona złotych. Tylko w ostatnim tygodniu SOK ujęła 10 osób podejrzewanych o kradzież elementów metalowych i dewastacje na kolei.

Straż patroluje miejsca szczególnie zagrożone na liniach oraz sprawdza skupy złomu. W trzech pierwszych miesiącach tego roku sokiści sprawdzili 2 234 takie miejsca. Zatrzymali 5 skupujących i 7 sprzedających nielegalnie zdobyte elementy infrastruktury kolejowej.

W ubiegłym roku SOK odnotowała na czynnych liniach prawie 26% spadek liczby kradzieży urządzeń związanych z bezpieczeństwem ruchu kolejowego (2014 r. – 3224, 2015 r. – 2 387).

W 2015 roku funkcjonariusze ujęli 202 sprawców kradzieży elementów infrastruktury kolejowej.

Straż Ochrony Kolei w walce ze złodziejami infrastruktury kolejowej wykorzystuje nowoczesny sprzęt. Działania w terenie wspomagają Mobilne Centra Monitoringu – specjalnie samochody wyposażone w system kamer. Dzięki nim funkcjonariusze są w stanie objąć obserwacją kilkukilometrowy odcinek torów. SOK wykorzystuje specjalny system foto-pułapek, które automatycznie powiadamiają patrol, gdy w zabezpieczonym obszarze pojawi się złodziej. Służbę funkcjonariuszy wspomagają specjalnie szkolone psy. Szczególnie w trudnym terenie jest to dodatkowy atut w walce ze złodziejami.

9 marca podczas kontroli w punkcie skupu złomu w Gliwicach funkcjonariusze, na gorącym uczynku złapali czterech mężczyzn, którzy usiłowali sprzedać 25 m kabla telekomunikacyjnego, pochodzącego z kradzieży na szlaku Szobiszowice – Gliwice Łabędy.

Dwa dni wcześniej na szlaku Ruda Śląska – Zabrze, funkcjonariusze zapobiegli kradzieży kabla teleinformatycznego. W chwili ujęcia sprawca zdołał zdewastować już kabel, wykopując go z ziemi. Dzięki sprawnej akcji SOK do kradzieży nie doszło. W Tarnowskich Górach funkcjonariusze zauważyli sprawców na drodze w pobliżu wagonowni. Złodzieje rowerem próbowali wywieźć z terenu kolejowego skradzione przedmioty m.in. klocki hamulcowe i kątownik. Odzyskane akcesoria ważyły ponad 150 kg. W nocy na początku marca, funkcjonariusze z Komendy Regionalnej SOK w Katowicach na stacji Katowice Dąbrówka Mała złapali na gorącym uczynku dwóch sprawców kradzieży ok. 50 m sieci trakcyjnej (lina nośna i pojedynczy przewód jezdny).

Zainstalowana w stacji Lubań Śląski fotopułapka zaalarmowała patrol SOK z Posterunku w Węglińcu, że w rejonie garażu drezyn pojawiła się osoba nieuprawniona. Patrol SOK zareagował błyskawicznie. Na gorącym uczynku ujął sprawcę włamania. Mężczyzna wychodził właśnie przez wybite okno garażu, trzymając w ręku skradzione sygnalizatory.

Mirosław Siemieniec
T: + 48  694 480 239