Sprawniejszy przejazd koleją przez Rzepin

W lipcu PLK podpisały umowę na wymianę torów na łącznicach kolejowych Jerzmanice Lubuskie – Rzepin - Drzeńsko (linie nr 821 i 822). Obejmuje ona wykonanie dokumentacji projektowej, uzyskanie niezbędnych decyzji administracyjnych oraz roboty budowlane.

- Efektem zadania będzie pozytywna zmiana w obsłudze podróżnych na peronach w Rzepinie. Dwa perony zostaną podwyższone i otrzymają nową nawierzchnię. Będzie też nowe nagłośnienie i oświetlenie. Wykonane zostanie przejście pomiędzy peronami (nr 4 i nr 5) w poziomie szyn, z zabudową pochylni dla osób o ograniczonych możliwościach ruchowych – mówi Alicja Grochowiak, kierownik kontraktu w PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Wykonawca wymieni prawie 11 km toru, w tym tory na stacji Rzepin. Przebudowana zostanie sieć trakcyjna. Istotnym elementem prac, poprawiającym bezpieczeństwo i jakość jazdy, jest montaż 13 nowych rozjazdów i naprawa 3 przejazdów kolejowo- drogowych. Szczególnie dla ruchu towarowego ważna jest też rewitalizacja 7 obiektów inżynieryjnych, w tym 3 wiaduktów i mostu. Prace mają zapewnić dwukrotnie szybszy przejazd pociągów z maksymalną prędkością do 100 km/godz. (obecnie 50 km/h) i naciskiem na oś. do 221 kN.

- Przed nami kilkanaście miesięcy intensywnej pracy. Rozpoczynamy projektowanie inwestycji, a już we wrześniu planujemy ruszyć z robotami. Zużyjemy ok. 1 200 ton szyn. Będziemy korzystać z własnego sprzętu specjalistycznego, m.in. nowych bramek suwnicowych PTH-350, podbijarki torowej, pociągu sieciowego, zgrzewarki – mówi Tomasz Rybak, Menadżer Projektu, Oddział Kolejowy, Skanska.

Zgodnie z umową przeprowadzone zostaną też prace związane z odwodnieniem oraz z zakresu zabezpieczenia ruchu kolejowego i elektroenergetyki.

Wartość umowy wynosi 29,26 mln zł.
Zakończenie prac ustalone jest na październik 2017 r.
Wykonawcą jest firma Skanska S.A.

Mirosław Siemieniec
T: + 48 694 480 239