Samoloty z Biało-Czerwoną i kolejowy most w Warszawie

Po przejeździe pociągu Kolei Mazowieckich około o godz. 5.40 średnicowy most kolejowy wykorzystały dwa samoloty. Przeleciały pod Mostem Poniatowskiego, kolejowym mostem średnicowym i Mostem Świętokrzyskim. Maszyny 3 m nad nurtem Wisły „rozwinęły” biało-czerwoną flagę. Podobny efekt samoloty stworzyły także nad mostem.

Niezwykły lot był możliwy m.in. dzięki współpracy PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. z organizatorami wydarzenia. Po raz pierwszy w historii dwa samoloty akrobacyjne wykonały ekstremalny przelot pod mostami nad Wisłą. Na czas przelotu most kolejowy, podobnie jak dwa sąsiednie, został wyłączony z ruchu. Zmiana nie powodowała utrudnień w kursowaniu pociągów.

Widowiskowego przelotu dokonała polsko-czeska ekipa: Łukasz Czepiela - jedyny Polak rywalizujący w prestiżowej serii Red Bull Air Race oraz Martin Šonka – doświadczony pilot wojskowy, aktualny lider klasyfikacji generalnej Red Bull Air Race 2017, Wicemistrz Świata i Mistrz Europy w akrobacjach lotniczych.

Mirosław Siemieniec