Ruszają pociągi z Olsztyna do Portu Lotniczego Olsztyn - Mazury

Od jutra pasażerowie korzystający z relacji Olsztyn – Szymany będą korzystać ze 150 metrowego peronu wybudowanego w sąsiedztwie portu lotniczego. Nowy obiekt wyposażony jest w wiaty, ławki, system informacji wizualnej, nagłośnieniowy oraz oświetlenie.

Najszybsze pociągi z Olsztyna do Szyman na Lotnisko Mazury pokonają ten dystans w mniej niż godzinę. Rozkład jazdy ustalony z przewoźnikiem zapewnia odjazdy i przyjazdy dopasowane do przylotów i odlotów samolotów. Połączenie kolejowe jest obecnie konkurencyjne i korzystniejsze niż drogowe.

Budowa dogodnego połączenia do portu lotniczego w Szymanach składała się z dwóch etapów. Pierwszy, o wartości ponad 94 mln zł, polegał na położeniu 44 kilometrów nowych torów na odcinku Olsztyn – Szczytno linii 219 oraz na stacji Szczytno na linii 35 (1 km). Wyremontowano 10 kilometrowy odcinek linii (nr 35) ze Szczytna do Szyman. Oprócz tego przebudowano perony i wymieniono nawierzchnię na 37 przejazdach kolejowo–drogowych.

Drugi etap, o wartości ponad 51 mln zł, polegał na wybudowaniu całkowicie nowej linii kolejowej o długości 1,6 km odchodzącej od linii nr 35 przed stacją Szymany do Portu Lotniczego Mazury.

Polskie Linie Kolejowe wybudowały także nowe lokalne centrum sterowania ruchem kolejowym (LCS), które zapewnia sprawne prowadzenie ruchu kolejowego i dzięki nowoczesnym urządzeniom podniósł się poziom bezpieczeństwa w ruchu kolejowym na odcinku Olsztyn – Szymany.

Projekt Rewitalizacja i modernizacja linii kolejowych Olsztyn - Szczytno - Szymany (odcinek Olsztyn - Szczytno - linia kolejowa nr 219 i odcinek Szymany - Szczytno - linia kolejowa nr 35) jako kolejowe połączenie modernizowanego lotniska w Szymanach z Olsztynem - etap II", współfinansowany z Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury 2007 - 2013.

Mirosław Siemieniec
T: + 48 694 480 239