Ponad 176 mln zł na poprawę transportu towarów ze Śląska na północ kraju

Polskie Linie Kolejowe planują kolejną rewitalizację na linii kolejowej nr 169 Tychy – Orzesze Jaśkowice, tym razem na odcinku Tychy - Łaziska Średnie. Linia 169 jest linią zelektryfikowaną, jednotorową, przeznaczoną głównie do prowadzenia ruchu towarowego.

W ramach tego zadania zarządca infrastruktury wymieni tory na długości 8 km, wymieni 13 rozjazdów, przebuduje 8 przejazdów kolejowo-drogowych i 2 przejścia dla pieszych: na stacji Tychy i Orzesze Jaśkowice. Roboty obejmą kompleksową przebudowę i regulację sieci trakcyjnej, zabudowę urządzeń elektrycznego ogrzewania rozjazdów. Przebudowane oświetlenie i wymieniona nawierzchnia na przejazdach kolejowo-drogowych zwiększą poziom bezpieczeństwa. Rewitalizacja obejmie również 8 obiektów inżynieryjnych, roboty z branży automatyki i telekomunikacji, przebudowę skarp i nasypów.
Na remontowanym odcinku zarządca infrastruktury przeprowadzi wycinkę drzew i krzewów, co ograniczy przypadki blokowania trasy przez powalone drzewa i tym samym zwiększy bezpieczeństwo. Efektem prac będzie szybszy przejazd pociągów do 120 km/h, czyli sprawniejszy transport towarów ze Śląska na północ kraju. Koszty rewitalizacji to ok. 37 mln zł. Prace rozpoczną się w I połowie kwietnia 2016 r. i zakończą w IV kwartale 2016 r.

W grudniu 2015 roku PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zakończyły rewitalizację odcinka Orzesze Jaśkowice – Łaziska Średnie. Efektem prac jest podniesienie prędkości do 100 km/h oraz wyższy poziom bezpieczeństwa na linii. Dotychczas PLK przeznaczyły 40 milionów złotych na rewitalizację linii Tychy – Orzesze Jaśkowice. Łącznie na tej linii przebudowanych zostanie 18 km torów i sieci trakcyjnej, 26 rozjazdów, 21 przejazdów kolejowo-drogowych i 28 obiektów inżynieryjnych.

W tym roku na poprawę infrastruktury kolejowej na Śląsku PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. przeznaczą ponad 176 mln zł. W ramach tej kwoty PLK planuje dokończenie przebudowy stacji Gliwice, rewitalizację linii kolejowej na odcinkach: Sosnowiec Dańdówka – Dąbrowa Górnicza Strzemieszyce, Chałupki – Krzyżanowice oraz na odcinku Włoszczowa Północ - Częstochowa Stradom.

Jacek Karniewski
Zespół prasowy