PLK kończą sezon rowerowy z 1400 nowymi stojakami

Tylko w 2016 roku PLK zamontowały 1404 stojaki rowerowe na 337 stacjach i przystankach. Najwięcej umieszczono w województwie podkarpackim - na 35 stacjach 173 stojaki, m.in. 10 nowych stojaków mają rowerzyści na przystanku Jelna, 7 w Krzemienicy, Sośnicy Jarosławskiej i Ostowiecku, 6 w Trzcianie i Rzeszowie.

Od 5 do 10 stojaków ustawiono na stacjach Tczew, Kościerzyna, Gdańsk Orunia, Hel, Nowa Wieś Lęborska. W sumie na Pomorzu rowerzyści mają do dyspozycji 101 stojaków na 15 stacjach. Natomiast cykliści korzystający z kolei na Mazowszu mogą zostawiać rowery przy 18 stacjach i przystankach, np.: Warszawa Gocławek, Warszawa Anin, Nasielsk czy Michalin.

Ponad 100 nowych stojaków zarządca infrastruktury zamontował w 35 lokalizacjach w województwie lubelskim, podobnie w województwie wielkopolskim. Natomiast Zajączkowo Lubawskie, Stare Juchy czy Orneta, to tylko niektóre z 30 stacji w województwie warmińsko-mazurskim, wyposażone w nowe stojaki. W sumie rowerzyści z tego regionu mają do dyspozycji ponad 80 nowych urządzeń.

- Kolej i rowery to dwa doskonale uzupełniające się środki transportu. Są najłatwiej dostępne i najbardziej przyjazne środowisku. W wielu krajach wykorzystuje się ten potencjał. Również Podkarpacie stawia na ten ekologiczny środek transportu. Montaż stojaków na rowery przy dworcach i przystankach w całej Polsce, ułatwia rowerzystom nie tylko dostęp do oferty kolei, ale i promuje przy okazji dbanie o zdrowie i ekologię – mówi mgr Arkadiusz Turoń, sekretarz stowarzyszenia Rowery.Rzeszow.pl

Wygodna podróż, bezpieczniejszy rower

PLK wykorzystały takie stojaki, które pozwalają dobrze i wygodnie zamocować rower. Można go przypiąć tak, by był maksymalnie zabezpieczony przed kradzieżą. Stojaki rowerowe montowane są w miejscach oświetlonych, jak najbliżej peronów. Takie rozwiązanie zwiększa bezpieczeństwo jednośladów oraz wygodę pasażerów.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. pierwsze montaże rozpoczęły w 2014 roku. Lokalizacje wybierano na podstawie zgłoszeń rowerzystów, lokalnych stowarzyszeń i samorządów. Dzięki tej inicjatywie, dla pasażerów, którzy chcą dojechać do stacji rowerem i bezpiecznie go zostawić na peronie powstały dodatkowe możliwości podróży.

W kolejnych latach PLK uwzględniają ułatwienia dla rowerzystów, m.in. w ramach modernizacji stacji i przystanków.

Joanna Kubiak
Zespół prasowy