PLK buduje w Łochowie bezkolizyjne przejazdy przez tory

Bezpieczny tunel powstanie pod torami i drogą krajową nr 50, prowadzącą z Ciechanowa do miasta Ostrów Mazowiecka, w miejsce przejazdu kolejowego, znajdującego się na ul. Wyszkowskiej w Łochowie (w ciągu drogi krajowej numer 62). Droga będzie jednopasmowa, wyposażona w chodnik. Zaplanowana jest także budowa ścieżki rowerowej. Dodatkowo w ramach inwestycji PLK wybuduje łącznik z drogą krajową nr 50. Inwestycja usprawni komunikację w mieście i regionie oraz zwiększy poziom bezpieczeństwa pasażerów pociągów trasy Warszawa - Białystok. Zakończenie prac zaplanowane jest w 2019 r.

- To bardzo istotna inwestycja, gdyż kierowcy i piesi zyskają swobodną, bezpieczną drogę z północy na południe Łochowa. Nowe bezkolizyjne skrzyżowanie wyeliminuje postoje przed zamkniętymi rogatkami oraz skróci czas przejazdu. Bardzo ważna jest także poprawa bezpieczeństwa nie tylko naszych mieszkańców, lecz wszystkich uczestników ruchu drogowego i kolejowego – mówi Robert Mirosław Gołaszewski, burmistrz Łochowa.

Szybko i bezpiecznie przez tory nie tylko tunelem

W maju PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. planują podpisać umowę na budowę wiaduktu drogowego w Łochowie nad linią Warszawa – Białystok i drogą krajową nr 50, w ciągu drogi powiatowej Jasiorówka – Brzuza - Sadowne (nr 4202). Takie rozwiązanie dodatkowo ułatwi komunikacje w mieście i okolicy. Realizacja przewidziana jest w latach 2017 – 2019. Równocześnie powstaje projekt przejścia podziemnego (ul. Baczkowska i Żeromskiego). W przejściu przewidziano zjazdy dla osób z ograniczoną możliwością poruszania się. Będą też dojazdy dla rowerzystów i zadaszone wejścia. Zakończenie prac planuje się w 2018 r.

- W ramach prowadzonych inwestycji, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A zwracają uwagę na poprawę bezpieczeństwa i budowanie obiektów – wiaduktów i tuneli, które na nowo otwierają systemy komunikacji w miastach. Dla kolei uzyskujemy bezpieczniejsze podróże pasażerów, a miasto zyskuje lepszy system komunikacji. Tego typu rozwiązania realizujemy w ramach inwestycji zawartych w Krajowym Programie Kolejowym oraz dobrej współpracy z samorządami – mówi Arnold Bresch, członek Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Łochów z dobrym dostępem do kolei

Od 1,5 roku pasażerowie korzystają z przebudowanej stacji. Perony zostały podwyższone, co ułatwia podróżnym wsiadanie i wysiadanie z pociągów. Otwarcie nowego podziemnego przejścia na stacji zapewni dogodne dojście do peronów i bezpieczną drogę na drugą stronę miasta. Przejście zostało oświetlone, oznakowane, wyposażone w widny, dostosowane do potrzeb osób z ograniczoną możliwością poruszania się.

Inwestycje realizowane są w ramach modernizacji linii E75 Warszawa – Białystok. Modernizacja tej trasy to aktualnie jedna z najważniejszych inwestycji na polskich torach, której efektem będą szybsze i wygodniejsze podróże ze stolicy do Białegostoku. Wzrośnie także poziom bezpieczeństwa, dzięki przebudowie przejazdów kolejowo - drogowych i budowie bezkolizyjnych skrzyżowań.

Prace są finansowane z programu CEF „Łącząc Europę”.

Mirosław Siemieniec
e-mail: rzecznik@plk-sa.pl

"Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi jej autor. Unia Europejska nie odpowiada za ewentualne wykorzystanie informacji zawartych w takiej publikacji"