Pięć wiaduktów i dwie drogi dojazdowe – ruszają kolejne zadania na LCS Nasielsk

14 maja 2010 r. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. przekazały teren pod budowę pięciu wiaduktów i dwóch dróg dojazdowych w obszarze LCS Nasielsk na linii E-65 Warszawa – Gdynia.

Umowa nr FS 2005/PL/16/C/PT/001 – 09 – zadanie 7-8,Modernizacja linii kolejowej E-65 Warszawa – Gdynia na odcinku LCS Nasielsk zawarta 28 kwietnia 2010 r. przewiduje likwidację przejazdów w poziomie szyn, budowę pięciu wiaduktów i dwóch dróg dojazdowych o długości około 2 kilometrów. Na terenie obszaru Lokalnego Centrum Sterowania Nasielsk powstanie łącznie szesnaście wiaduktów i trzy drogi dojazdowe.
  • wiadukt kolejowy przy przystanku osobowym Brody,
  • wiadukt kolejowy w ciągu drogi Lubomin – Nasielsk,
  • wiadukt drogowy w ciągu drogi Świercze – Nasielsk,
zaś w zakres zadania numer 8:
  • wiadukt drogowy przy przystanku osobowym Studzianki,
  • wiadukt kolejowy przy przystanku osobowym Jackowo.
Kontrakt o wartości ponad 16,5 mln euro brutto zrealizuje konsorcjum w składzie TORPOL Sp. z o.o.  FEROCO S.A., Przedsiębiorstwo Usług Technicznych INTERCOR Sp. z o.o. Budowa obiektów będzie trwać 12 miesięcy, a ich powstanie oprócz bezkolizyjności ruchu i podniesienia poziomu bezpieczeństwa umożliwi prowadzenie ruchu kolejowego z prędkością 160 km/h. Zadanie jest współfinansowane z Funduszu Spójności w ramach projektu FS 2005/PL/16/C/PT/001 „Modernizacja linii kolejowej E-65, odcinek Warszawa – Gdynia, etap II”

„Projekt ten, współfinansowany przez Unię Europejską, przyczynia się do zmniejszenia różnic społecznych i gospodarczych pomiędzy obywatelami Unii Europejskiej”

Dodatkowych informacji udziela:Robert Kuczyński
Rzecznik Prasowy