Miliard złotych na kolej w województwie kujawsko-pomorskim

Sztandarowym projektem zarządcy narodowej sieci infrastruktury kolejowej w województwie kujawsko-pomorskim była rewitalizacja trasy między Toruniem a Bydgoszczą. Na całej długości zrewitalizowanej trasy pociągi mogą jeździć z maksymalną prędkością 120 km/h, co pozwala pasażerom dostać się z Torunia do Bydgoszczy w około 40 minut.

Inwestycja PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. przebiegła w szybkim tempie – roboty torowe rozpoczęły się w październiku 2012 roku i trwały jedynie 16 miesięcy. Prace wiązały się z wymianą 93 km torów. Wymieniono również 54 rozjazdy, wyremontowano 18 przejazdów, podwyższając bezpieczeństwo kierowców i pasażerów korzystających z kolei.

Remont całego odcinka Toruń – Bydgoszcz kosztował ponad 225 mln zł.

Pozostałe inwestycje prowadzone przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. na terenie województwa kujawsko – pomorskiego umożliwią stworzenie sieci pozwalającej na sprawną obsługę regionalnego ruchu kolejowego.

Przyśpieszenie na trasie Inowrocław – Toruń - Jabłonowo i do Gdańska

Rewitalizacja zakończona w 2012 roku między Bydgoszczą a Tczewem, pozwoliła na podwyższenie prędkości maksymalnej do 160 km/h i skrócenie czasu jazdy pociągiem z Bydgoszczy do Gdańska, do nieco ponad 1,5 godziny.

Dzięki kolejnym pracom rewitalizacyjnym, jeszcze w 2014 roku, pociągi z Inowrocławia do Torunia i dalej do Jabłonowa Pomorskiego pojadą po nowych torach z prędkością 120 km/h, a czas przejazdu skróci się o blisko pół godziny. Roboty rewitalizacyjne za 200 mln zł, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. prowadzi na trasie o długości 92 km.

Regionalna linia kolejowa Chełmża – Grudziądz jak nowa

Kolejne realizowane zadanie obejmuje prace na trasie Chełmża – Grudziądz. Zaplanowane na tym odcinku roboty za 78 mln zł, pozwolą do końca 2014 roku na skrócenie czasu przejazdu pociągów o około 20 minut. Projekt obejmuje rewitalizację około 40 km odcinka linii pomiędzy Chełmżą a Grudziądzem oraz remont torów, peronów i urządzeń sterowania ruchem.

Ponad 100 nowych rozjazdów

Na terenie województwa kujawsko-pomorskiego PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w ramach ogólnopolskiego projektu wymieniają łącznie 105 rozjazdów na trzech liniach kolejowych: z Torunia do Piły, na magistrali węglowej – głównie między Inowrocławiem a Piotrkowem Kujawskim i w okolicach Mogilna i Jabłonowa Pomorskiego. Wymieniono już około połowę z nich, a wszystkie prace o wartości ponad 100 mln zł zakończą w 2015 roku. Nowe rozjazdy pozwalają na podwyższenie prędkości pociągów w obrębie stacji i sprawniejsze zarządzanie ruchem kolejowym.

Bezpieczniej na przejazdach kolejowych

39 przejazdów kolejowych w województwie kujawsko-pomorskim przejdzie modernizację w ramach projektu przejazdowego realizowanego przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Obejmie on m.in. powiaty: bydgoski, grudziądzki, inowrocławski, świecki i wąbrzeski.

Ponad 30 przejazdów zostanie wyposażonych w dodatkowe urządzenia zabezpieczające, pozostałe przejdą gruntowny remont. Na wybranych przejazdach, obecnie obsługiwanych przez dróżników, rogatki będą uruchamiane automatycznie, za pomocą sygnału przekazywanego przez zamontowane w torze nowoczesne czujniki informujące o nadjeżdżającym pociągu.

Łączny koszt prac na przejazdach kolejowych przekracza 35 mln zł.

Dutkiewicz Maciej
Biuro Komunikacji i Promocji