Lepsza infrastruktura kolejowa w ramach „Zintegrowanego systemu transportu zbiorowego w aglomeracji krakowskiej”

Umowę podpisali: Ze strony Wykonawcy: Jonas Högberg – Prezes Zarządu Eurovia Polska S.A.; ze strony PKP Polskie Linie Kolejowe SA: Mirosław Bożek, Z-ca Dyrektora Centrum Realizacji Inwestycji, Rafał Zahuta, Dyrektor Projektu Centrum Realizacji Inw

Modernizacja linii kolejowej na odcinku Kraków Bieżanów – Wieliczka Rynek, liczącym ok. 5,5 km obejmuje swym zakresem nawierzchnie, podtorze, perony, obiekty inżynieryjne (tj. wiadukty, mosty, przepusty), sieć trakcyjną, a także elektroenergetykę i urządzenia sterowania ruchem kolejowym.
Wykonanie robót na przystanku osobowym Kraków Łagiewniki obejmuje zabudowę systemu informacji dla podróżnych, monitoringu oraz oznakowania węzła przesiadkowego.

Wszystkie perony zostaną przebudowane i wyposażone w nową infrastrukturę, w tym oświetlenie, nagłośnienie, wizualną informację dla podróżnych oraz małą architekturę. Na dojściach do peronów usunięte zostaną przeszkody architektoniczne dla osób z ograniczoną możliwością poruszania się. Likwidacji ulegną zbędne tory i rozjazdy, a przystanek osobowy Wieliczka Rynek zmieni lokalizację i nazwę na po. Wieliczka Kopalnia w związku ze skróceniem linii kolejowe. W ramach modernizacji planowana jest budowa nowego przystanku Bogucice, który zostanie zlokalizowany pomiędzy przystankiem osobowym Kraków Bieżanów Drożdżownia i stacją Wieliczka. Realizacja robót budowlanych obejmuje także wykonanie prac związanych z zagospodarowaniem terenu oraz zabezpieczeniem środowiska przed czynnikami wynikającymi z ruchu kolejowego.

Celem inwestycji jest podniesienie parametrów techniczno – eksploatacyjnych wynikających z istniejącego układu geometrycznego linii i stanu podtorza, które po modernizacji osiągną prędkość 70 km/h. Na przedmiotowej linii, z uwagi na zły stan obiektów inżynieryjnych i toru zlokalizowanych jest siedem ograniczeń eksploatacyjnych (trzy odcinki z ograniczeniem prędkości do 20 km/h i cztery odcinki do 30 km/h), w których istnieje zagrożenie zamknięcia toru. Infrastruktura kolejowa zostanie przystosowana do obowiązujących standardów i przepisów w zakresie ochrony środowiska, likwidacji barier architektonicznych dla osób niepełnosprawnych, bezpieczeństwa oraz informacji dla podróżnych.

Inwestycja zostanie zakończona do końca maja 2012 roku.

Zadanie pn.: „Modernizacja linii kolejowej nr 109 Kraków Bieżanów – Wieliczka Rynek oraz wykonanie robót na przystanku osobowym Kraków Łagiewniki” realizowane jest w ramach Projektu „Zintegrowany System Transportu Zbiorowego w aglomeracji krakowskiej” ( POIiŚ 7.3-7), którego celem jest poprawa efektywności funkcjonowania systemu przewozu osób w aglomeracji krakowskiej, poprzez integrację różnych gałęzi transportu. Położenie na przecięciu międzynarodowych korytarzy transportowych, w połączeniu z obsługą bardzo gęsto zamieszkałego obszaru aglomeracji Krakowa, tworzy bardzo duże, różnorodne i przecinające się potoki transportowe, wymagające odpowiedniego prowadzenia ruchu w poszczególnych gałęziach transportu zbiorowego. Istotne jest również przygotowanie odpowiedniej infrastruktury przesiadkowej. Projekt ma bezpośredni związek z obsługą podróżnych (m.in. turystów, mieszkańców, osób dojeżdżających do pracy i uczących się). Strategia Komunikacyjna Miasta Krakowa zakłada m.in. ograniczenie ruchu samochodowego w strefach przylegających oraz w centralnej części miasta. Przyjazd turystów, mieszkańców, osób dojeżdżających do pracy i uczących się z różnych miejscowości oraz z aglomeracji krakowskiej, będzie realizowany za pomocą szybkiego, efektywnego oraz ekologicznego transportu kolejowego zintegrowanego z komunikacją miejską. W stacji Kraków Główny powstanie węzeł przesiadkowy, na którym podróżni będą mogli się przesiadać na miejską komunikację zbiorową. Dla wykonania projektu zostaną zastosowane materiały ograniczające hałas, drgania oraz wibracje. Wszystkie inwestycje będą wykonywane w technologii przyjaznej dla środowiska.

Informacje dla mediów:
Robert Kuczyński
Rzecznik Prasowy
Centrum Realizacji Inwestycji
e-mail: ir.rzecznik@plk-sa.pl
tel. +48 22 47 321 47

www.pois.gov.pl

Projekt ubiega się o do finansowanie przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko