Krótsze podróże z Kutna do Torunia

PLK przygotują sprawny przejazd i wygodną obsługę na peronach dla podróżujących trasą Kutno – Toruń. Po zakończeniu remontu pociągi na tej trasie pojadą z prędkością maks. 160 km/h, co zapewni sprawną podróż między Kutnem a Toruniem i dalej w kierunku Bydgoszczy. Zamiast ok. 1 h 45 min podróż pociągiem na tej trasie zajmie ok. 1 h 30 min.

PLK ogłosiły przetarg na zaprojektowanie i wykonanie prac pomiędzy Toruniem a Kutnem na odcinku Ostrowy – Otłoczyn (linia nr 18). Przebudowane zostaną perony na stacji Kaliska Kujawskie i przystanku osobowym Wiktorowo. Wyposażone będą w wiaty, nowe oświetlenie i tablice informacyjne wraz z dojściami przyjaznymi dla osób o ograniczonych możliwościach poruszania się.

Prace obejmą także wymianę torów, remont 9 obiektów inżynieryjnych oraz przebudowę sieci trakcyjnej na szlaku Kaliska Kujawskie – Czerniewice. Zwiększy się poziom bezpieczeństwa dzięki remontom przejazdów kolejowo – drogowych, na których m.in. wymieniona będzie nawierzchnia, zamontowane nowe urządzenia rogatkowe wraz sygnalizacją.

Na odcinku Kutno – Włocławek oraz Nieszawa Waganiec – Aleksandrów Kujawski zostaną wymienione urządzenia, które zapewnią płynniejszy przejazd pociągów oraz zapewnią większą przepustowość linii kolejowej.

Już trwają prace, które skrócą podróż

Od września 2016 r. trwają prace na 30 km odcinku pomiędzy Włocławkiem a Aleksandrowem Kujawskim. W ramach projektu przebudowywane są perony w Lubaniu, Nieszawie Waganiec i Turznie Kujawskim. Prace obejmują tory, 19 obiektów inżynieryjnych pomiędzy Włocławkiem a Aleksandrowem Kujawskim, a także wymianę 10 rozjazdów na stacji Nieszawa Waganiec. Poziom bezpieczeństwa podniesie przebudowa 21 przejazdów kolejowo-drogowych. Prace zakończą się w IV kw. 2017 r. Koszt inwestycji to 62 mln zł brutto. Na pozostałe zadania PLK przewidują przeznaczyć ok.190 mln zł.

Projekt pn. „Prace na linii kolejowej nr 18 na odcinku Kutno – Toruń Główny” zakończy zadanie na odcinku Kutno – Włocławek. PLK szykują obecnie dokumentację przedprojektową , która określi m.in. dokładny zakres prac. Celem inwestycji będzie podniesienie prędkości pociągów pasażerskich do 140-160 km/h oraz zwiększenie bezpieczeństwa pasażerów. Prace przewidziane są na lata 2018-2021.

Przedsięwzięcie pomiędzy Toruniem a Kutnem wpłynie na sprawną obsługę regionalnego ruchu kolejowego. Wykonane prace na tym odcinku uzupełnią zakończoną w 2014 r. rewitalizację pomiędzy Toruniem a Bydgoszczą  i wpłyną na jeszcze lepsze połączenia Kujaw z Warszawą i Łodzią.

Inwestycja pn. „Prace na linii kolejowej nr 18 na odcinku Kutno – Toruń Główny” realizowana jest w ramach projektu KPK „Zwiększenie dostępności magistrali E 20 i C-E 20 poprzez poprawę stanu technicznego przyległych linii kolejowych” finansowana ze środków krajowych.

Mirosław Siemieniec