Kolejne przetargi na LCS Ciechanów

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. ogłosiły przetarg na budowę sześciu skrzyżowań dwupoziomowych na linii E-65 w obszarze LCS Ciechanów. Lokalne Centrum Sterowania w Ciechanowie obejmować będzie odcinek linii kolejowej o długości ponad 61 km.  W ramach siedmiu przetargów na wykonanie nowych obiektów powstanie aż 31 wiaduktów wraz z niezbędną infrastrukturą drogową, 2 przejścia podziemne i 3 drogi równoległe. Ogłoszony w dniu 19 kwietnia 2010 r. przetarg ma wyłonić wykonawcę pięciu wiaduktów kolejowych i jednego wiaduktu drogowego w następujących lokalizacjach:
  • wiadukt kolejowy na skrzyżowaniu linii kolejowej z drogą powiatową Gąsocin – Łady – Krajęczyn – Ojrzeń w miejscowości Gąsocin (w rejonie przystanku osobowego Gąsocin),
  • wiadukt kolejowy na skrzyżowaniu linii kolejowej z drogą gminną (w rejonie przystanku osobowego Gąsocin),
  • wiadukt drogowy w ciągu drogi powiatowej Ciechanów – Gąsocin,
  • wiadukt kolejowy na skrzyżowaniu linii kolejowej z drogą gminną łączącą miejscowości Komory Dąbrowne i Komory Błotne,
  • wiadukt kolejowy na skrzyżowaniu linii kolejowej z drogą gminną łączącą miejscowości Sońsk i Komory Błotne,
  • wiadukt kolejowy na skrzyżowaniu linii kolejowej z drogą powiatową  Gołotczyzna – Zawady – Nowe Miasto w miejscowości Gołotczyzna.
Jednocześnie w ramach tego zadania będzie wybudowanych ponad 4 km dróg dojazdowych oraz prawie 5 km chodników.  Na linii łączącej stolicę z trójmiastem PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. z istniejących 99 przejazdów kolejowych pozostawią zaledwie 16, w większości zastępując je skrzyżowaniami dwupoziomowymi. Dzięki temu prędkość pociągów osobowych wyniesie 160 km/h, a czas przejazdu z Warszawy do Gdyni ulegnie znacznemu skróceniu. Wykonawca tego zadania będzie zobowiązany zrealizować je w okresie 18 miesięcy od dnia zawarcia umowy. „Projekt ubiega się o finansowanie przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko”„Modernizacja linii kolejowej E 65/C-E 65 na odcinku Warszawa - Gdynia - obszar LCS Ciechanów”, nr projektu: POIiŚ 7.1-1.1 (lista projektów indywidualnych)

Dodatkowych informacji udziela:

Robert Kuczyński