Już 244 pociągi specjalne obsłużyły pasażerów ŚDM

Pielgrzymi w całym kraju mieli dotychczas do dyspozycji w sumie 244 pociągi specjalne, uruchamiane przez PKP Intercity, a także przewoźników spoza Grupy PKP, między innymi Łódzką Kolej Aglomeracyjną i Przewozy Regionalne. Od piątku tylko z usług PKP Intercity jadąc do Krakowa i Częstochowy skorzystało prawie 75 tysięcy pasażerów. Sprawnie przebiegł transport pielgrzymów na mszę z okazji 1050 rocznicy chrztu Polski na Jasnej Górze.

DOJAZD POCIĄGIEM NA MSZĘ W CZĘSTOCHOWIE

Na dzisiejsze wydarzenia w Częstochowie przewoźnicy uruchomili 30 dodatkowych składów. Wielu z uczestniczących we mszy pielgrzymów przyjechało do Częstochowy koleją. Dodatkowe pociągi uruchomiły m.in. PKP Intercity, Przewozy Regionalne, Koleje Śląskie i Łódzka Kolej Aglomeracyjna. Do godziny 9 na dwóch częstochowskich stacjach pojawiło się około 10 000 podróżnych. Oprócz składów dodatkowych pielgrzymi korzystali z pociągów regularnego kursowania.

Uczestnicy mszy korzystali ze stacji Częstochowa Osobowa i Częstochowa Stradom. Na obu stacjach ustawione zostało specjalne oznakowanie dla pielgrzymów, które ułatwiało dotarcie na Jasną Górę. Dodatkową pomoc można było uzyskać od informatorów mobilnych. Obie stacje, po modernizacji, zapewniają lepszą obsługę podróżnych, także w czasie ŚDM.

SPRAWNY RUCH POCIĄGÓW

Przewoźnicy oraz zarządca infrastruktury kolejowej apelują do pielgrzymów i pasażerów o wcześniejsze przybywanie na dworce kolejowe. W związku ze wzmożonym ruchem podróżnych rekomendowane jest pojawienie się na stacji co najmniej 60 minut przed odjazdem pociągu.

Na dworcu Kraków Główny obowiązuje specjalna organizacja ruchu. Przed dworcem zostały ustawione specjalne barierki. Mają one ułatwiać sprawne przemieszczanie się pielgrzymów w kierunku peronów. Przy wsiadaniu do pociągów będzie zapewniona wymagana liczba miejsc.

PEŁNA INFORMACJA

Podczas ŚDM pomoc pasażerom świadczy około 200 informatorów. Można się z nimi porozumieć w języku polskim oraz angielskim.

Dodatkowo wzmocnione zostały Punkty InfoDworzec, gdzie pasażer może się dowiedzieć m.in. o kursowaniu pociągów w czasie ŚDM, usługach i udogodnieniach na dworcu, a także o komunikacji miejskiej. W InfoDworcach, m.in. na dworcu Kraków Główny, istnieje także możliwość skorzystania z pomocy tłumacza języka migowego on-line MIGAM.

PKP S.A.
Paulina Jankowska