Dzień otwarty z młodzieżą w Zespole Szkół Transportowo-Mechatronicznych w Skarżysku - Kamiennej

W spotkaniu podczas Dni otwartych z młodzieżą w Zespole Szkół Transportowo-Mechatronicznych w Skarżysku-Kamiennej w dniu 21.03.2011 r. udział wzięli także przedstawiciele naszej Spółki:

1) Paweł Chęciński - Zastępca Dyrektora Biura Spraw Pracowniczych Centrali PKP PLK S.A.

2) Piotr Małek – Zastępca Dyrektora Zakładu Linii Kolejowych w Skarżysku-Kamiennej

3) Kazimierz Szadkowski- Dyrektor Projektu Biura Dróg Kolejowych Centrali PKP PLK S.A.

4) Teresa Jaczewska – Główny specjalista Centrali PKP PLK S.A.

5) Grzegorz Szabat – Naczelnik działu ds. pracowniczych Zakładu Linii Kolejowych w Skarżysku-Kamiennej

Celem spotkania było:

• Prezentacja Spółki,
  • Zakres działalności Zakładów Linii Kolejowych,
  • Program stypendialny i praktyki uczniowskie,
  • Przedstawienie stanowisk i zadań jakie będą wykonywać zatrudnieni absolwenci Szkoły.

Priorytetowym działaniem w zakresie dobrego przygotowania młodzieży do wejścia na rynek pracy jest prowadzenie kształcenia zawodowego, a w szczególności kształcenia praktycznego. Szkoła i zakład pracy są uzupełniającymi się nawzajem miejscami zdobywania wiedzy.

Z uwagi na brak szkół zawodowych o kierunkach kolejowych, PKP Polskie Linie kolejowe S.A. zawarła umowę z Zespołem Szkół Transportowo-Mechatronicznych w Skarżysku-Kamiennej dotyczącą współpracy w zakresie zapewnienia Spółce niezbędnej kadry na stanowiska bezpośrednio związane z bezpieczeństwem ruchu kolejowego, określone rozporządzeniem Ministra Infrastruktury.

W tym celu w roku szkolnym 2011/2012 Szkoła w porozumieniu z PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. utworzy nowy kierunek kształcenia: Technik dróg i mostów kolejowych. Nauka trwa cztery lata i kończy się maturą oraz uzyskaniem tytułu technika.

Dla młodzieży, która chce szybko zdobyć zawód i zarabiać pieniądze, proponujemy naukę w Zasadniczej Szkole Zawodowej o zawodzie: Monter nawierzchni kolejowej. Nauka trwa dwa lata.

Zakres współpracy obejmuje m. in.:

• realizację zajęć praktycznych i praktyk zawodowych dla uczniów w zawodzie technik dróg kolejowych i mostów;
  • wspieranie szkoły w zakresie wyposażenia bazy dydaktycznej, w tym środki dydaktyczne i materiały, udostępnienie nowoczesnego sprzętu, który będzie służył młodzieży do nauki;
  • udział pracodawcy w organizowaniu dodatkowych zajęć w formach pozaszkolnych dla uczniów ostatnich klas w szkole, zwiększających szansę ich zatrudnienia po ukończeniu szkoły;
  • prowadzenie przez PKP PLK S.A. doskonalenia zawodowego kadry pedagogicznej szkoły.

Dzięki praktyce młodzi ludzie będą mogli zdobywać umiejętności i doświadczenie potrzebne do funkcjonowania w zakładach pracy. Praktyka daje im pierwszy kontakt w rzeczywistym środowisku pracy. Na etapie nauki uczniowie będą mieli możliwość praktycznego zapoznania się z nowoczesnymi metodami zarządzania, organizacji pracy, stosowaniem i wykorzystaniem nowoczesnych technologii, a ich nauczyciele – możliwość aktualizacji wiedzy teoretycznej i praktycznej.

Aby zachęcić młodzież do wyboru kierunku Technik dróg i mostów kolejowych, Spółka PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. wprowadziła Regulamin programu stypendialnego dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych (załącznik do uchwały Nr 278/2010 Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. z dnia 21 czerwca 2010 r.).

Program stypendialny służyć będzie zapewnieniu kadry pracowniczej o określonych przez Spółkę kwalifikacjach. Zawiera zasady i warunki przyznawania stypendium, wypłaty i zobowiązania stypendysty.

Fundator po podjęciu decyzji w sprawie objęcia ucznia programem stypendialnym podpisuje z nim umowę. Umowa zawiera m.in. wysokość stypendium (od 300 zł do 500 zł brutto miesięcznie) oraz zobowiązanie stypendysty o podjęciu pracy u fundatora.

Ponadto stypendysta po zawarciu umowy o pracę może wystąpić do pracodawcy o wyrażenie zgody na podjęcie studiów, na zasadach ogólnie obowiązujących u Fundatora.

Absolwenci kierunku Technik dróg i mostów kolejowych mogą być zatrudnieni w jednostkach organizacyjnych PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. oraz w innych firmach napraw i utrzymania linii kolejowych, tramwajowych oraz budowlano-montażowych, w których wykonywane są roboty drogowe i mostowe.

Współpraca PKP Polskie Linie Kolejowe S. A. z Zespołem Szkół Transportowo-Mechatronicznych jest oparta na obustronnych korzyściach:

• szansa dla młodych na dobrą pracę, szkoła zapewnia zatrudnienie swoim absolwentom, co uatrakcyjnia ofertę rekrutacyjną szkoły,
  • Spółka zyskuje wykwalifikowaną, zgodnie z profilem, kadrę.

Uczniowie ze szkoły współpracującej z PKP PLK S.A. mogą nie tylko łatwiej znaleźć pracę, ale też szybciej adaptować się do wykonywania zawodu. Pracodawcy natomiast mogą wykorzystać doświadczenia zdobyte we współpracy ze szkołą do szkolenia własnych pracowników i ich rozwoju zawodowego.

Zdjęcia użyczone przez Zespół Szkół Transportowo - Mechatronicznych