Dworzec tymczasowy w Katowicach

Na dworcu tymczasowym (Plac Oddziałów Młodzieży Powstańczej) pasażerowie załatwią wszelkie formalności związane z podróżą. W budynku i na zewnątrz znajduje się łącznie 9 kas biletowych, rozkład jazdy pociągów, punkt informacyjny, poczekalnia, toalety (również dla osób niepełnosprawnych i z miejscem do przewijania niemowląt), skrytki bagażowe, bankomat, kantor i kafejka. Kolejne dwie kasy biletowe wraz z punktem informacyjnym znajdują się również przy wejściu do tunelu od ul. Konopnickiej.

Budynek „starego dworca” (od strony Placu Szewczyka) zostaną zamknięte od 25 października br. Wytyczone zostanie tylko przejście na perony od strony Placu Szewczyka, do czasu ogrodzenia placu budowy. Umożliwi to kontynuowanie prac rozbiórkowych wewnątrz budynku i w jego okolicach. Wszystkie punkty handlowe i kasy biletowe opuściły już budynek.

Od najbliższego piątku (22 października br.), w okolicach „starego dworca” i centrum miasta pojawią się specjalni informatorzy, którzy kierować będą pasażerów na dworce tymczasowe, informować o zmianach związanych z budową i rozdawać mapki, ułatwiające poruszanie się. Informatorzy ubrani będą w specjalne jaskrawozielone kamizelki i czapki z napisem „Uwaga Przemiany !”

Żółto-czarne strzałki, tablice informacyjne i mapki, umieszczone w okolicach „starego dworca”, na pobliskich ulicach i wiaduktach, również kierują pasażerów na dworce tymczasowe.

Informacje o możliwych utrudnieniach dla pasażerów od początku tygodnia przekazywane są także przez dworcowe megafony.

Wszystkie informacje są też dostępne na stronach internetowych: www.dworzec-katowice.info i www.pkp.pl.

• zobacz ulotkę

Łukasz Kurpiewski