„Bezpieczny piątek” na przejazdach kolejowo-drogowych

„Bezpieczny piątek” to jedno z działań PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. prowadzonych w ramach kampanii społecznej Bezpieczny przejazd – „Zatrzymaj się i żyj!”.

Od 30 maja do 19 września 2014 r., w piątki, dwa razy w miesiącu na wybranych przejazdach kolejowo-drogowych w kraju przedstawiciele Polskich Linii Kolejowych, Policji i Straży Ochrony Kolei. będą dyżurować i analizować ruch drogowy. Patrolowane będą również tory. Cel pozostaje ten sam: poprawa bezpieczeństwa - zero tolerancji dla kierowców i pieszych  łamiących przepisy. Tych którzy zlekceważą bezpieczeństwo czekają mandaty.

„Bezpieczny piątek” jest kontynuacją ubiegłorocznego projektu pn. „Bezpieczny poniedziałek”. Wówczas tylko podczas trzech dwugodzinnych akcji skontrolowano setki samochodów i pouczono ponad tysiąc osób.

Dziś w piątek” 30 maja w godz. 8.00 – 10.00 zespoły objęły kontrolą przejazdy kolejowo-drogowe oraz rejony tzw. „dzikich przejść”.

Kontrole na przejazdach kolejowo-drogowych były w miejscowościach: Strzała, Lublin, Kraków, Granowo, Goleniów, Prądy, Świdnica, Leżajsk, Stacja Konin, Legionowo, Bartniki, Warszawa, Częstochowa, Białystok, Opole, Legnica, Sosnowiec, Nowy Sącz, Rykoszyn, Kalety, Lipusz, Łajsy, Jedlicze, Ostrów Wielkopolski.

Kontrole w rejonie tzw. „dzikich przejść” były miejscowościach: Strzała, Kraków, Żagań, Szczecin Zdroje, Bydgoszcz Główna, Świdnica, Leżajsk, Konin, Michalin, Dąbrowa Górnicza, Białystok, Opole, Ustroń Zdrój, Legnica, Nowy Sącz, Kielce, Tarnowskie Góry, Lipusz, Ostróda, Łódź, Ostrów Wielkopolski.

Celem Kampanii społecznej Bezpieczny przejazd. Zatrzymaj się i żyj! jest kształtowanie właściwych – zgodnych z kodeksem ruchu drogowego zachowań na przejazdach kolejowo drogowych. Statystyki pokazują, że liczba wypadków w ciągu ostatnich 10 lat spadła o ponad 10%. Nadal 99% wypadków na przejazdach powodują nieostrożni kierowcy.

Kampania jest jednym z elementów działań PLK w obszarze bezpieczeństwa.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. kampanię społeczną Bezpieczny przejazd – „Zatrzymaj się i żyj!” prowadzą od 2005 roku. Pierwsze cztery edycje obejmowały miesiące letnie. Od 2009 roku kampania trwa cały rok. Od 2012 obejmuje wypadki związane z przechodzeniem przez tory w miejscach niedozwolonych.

Mirosław Siemieniec
Rzecznik Prasowy