10 projektów PKP PLK w II konkursie CEF. Unijne wsparcie ma wynieść ponad 7 mld złotych

PLK ubiega się o ponad 7 mld złotych dotacji. W pierwszym konkursie CEF, rozstrzygniętym wiosną ubiegłego roku, unijne wparcie otrzymały wszystkie złożone wnioski PLK.

W ramach II tury konkursu CEF, Polskie Linie Kolejowe ubiegają się o dofinansowanie następujących projektów:

1. Prace na linii E75 na odcinku Czyżew – Białystok. Wartość projektu wynosi 397,4 mln EUR, w tym 302,8 mln EUR  stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

2. Modernizacja linii kolejowej E 30 – odcinek Zabrze – Katowice – Kraków. Wartość projektu wynosi 538,7 mln EUR, w tym 410,1 mln EUR  stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

3. Prace na linii kolejowej E 30 na odcinku Kraków Główny Towarowy - Rudzice wraz z dobudową torów linii aglomeracyjnej. Wartość projektu wynosi 395,9 mln EUR, w tym 320,3 mln EUR stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

4. Prace na liniach kolejowych nr 14, 811 na odcinku Łódź Kaliska - Zduńska Wola - Ostrów Wlkp., etap I: Łódź Kaliska - Zduńska Wola. Wartość projektu wynosi 113,1 mln EUR, w tym 73,1 mln EUR stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

5. Poprawa dostępu kolejowego do portu morskiego w Gdyni. Wartość projektu wynosi 190,8 mln EUR, w tym 162,2 mln EUR  stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

6. Poprawa dostępu kolejowego do portów morskich w Szczecinie i Świnoujściu. Wartość projektu wynosi 143,6 mln EUR, w tym 122,1 mln EUR  stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

7. Poprawa infrastruktury  kolejowego dostępu do portu Gdańsk. Wartość projektu wynosi 141,5 mln EUR, w tym 115,7 mln EUR  stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

8. Prace na linii kolejowej E 20 na odcinku Siedlce - Terespol, etap III - LCS Terespol. Wartość projektu wynosi 131 mln EUR, w tym 109,5 mln EUR  stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

9. Elektryfikacja linii kolejowych nr 274, 278 na odcinku Węgliniec – Zgorzelec. Wartość projektu wynosi 22,5 mln EUR, w tym 19,1 mln EUR stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

10. Prace na podstawowych ciągach pasażerskich (E 30 i E 65) na obszarze Śląska, etap I: linia E 65 na odc. Będzin – Katowice – Tychy – Czechowice Dziedzice – prace przygotowawcze – projektowanie. Wartość projektu wynosi 8,9 mln EUR, w tym 7,6 mln EUR stanowi planowane dofinansowanie z CEF.

Wymienione projekty pozwolą pasażerom szybciej podróżować po zmodernizowanych liniach kolejowych, czy korzystać z nowych peronów dostosowanych do potrzeb osób o ograniczonej mobilności. Wzrośnie też bezpieczeństwo ruchu kolejowego, m.in. dzięki pracom na przejazdach kolejowo – drogowych. Usprawnione zostaną też połączenia towarowe, dzięki np. zwiększeniu dostępności do portów w Gdańsku, Gdyni, Szczecinie i Świnoujściu. W sumie w ramach II konkursu CEF zaplanowano prace na ponad 500 km linii kolejowych.

Konkurs CEF to nowy instrument dofinansowania inwestycji infrastrukturalnych w perspektywie 2014-2020. Program jest zarządzany bezpośrednio przez Komisję Europejską. Aplikacje beneficjentów są oceniane przez niezależnych ekspertów Komisji.

Mirosław Siemieniec
T: + 48 694 480 239

,Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi jej autor. Unia Europejska nie odpowiada za ewentualne wykorzystanie informacji zawartych w takiej publikacji”