Wszystkie przetargi na linię Warszawa – Radom ogłoszone

Przetargi na 2 ostatnie fragmenty linii kolejowej Warszawa – Radom właśnie zostały ogłoszone. Chodzi o odcinki Czachówek – Warka oraz Warka – Radom. W ramach tych postępowań wybrani wykonawcy zaprojektują a następnie od podstaw zmodernizują linię kolejową. Na odcinku Warka – Radom zostanie wybudowany drugi tor.

- Polska kolej dynamicznie się zmienia. W ramach Krajowego Programu Kolejowego na modernizację infrastruktury wydamy 67 mld zł. Wśród kilkudziesięciu projektów są także prace na 100 km linii pomiędzy Radomiem i Warszawą. Projekt zdecydowanie poprawi jakość podróży oraz ułatwi komunikację w całym regionie – mówi Maria Wasiak, Minister Infrastruktury i Rozwoju.

- Właśnie ogłosiliśmy ostatnie przetargi na modernizację linii Warszawa – Radom czyli Czachówek – Warka oraz Warka – Radom. To kolejna oferta Polskich Linii Kolejowych dla wykonawców i realizacja Wielkiej Ofensywy Inwestycji Kolejowych. Jesteśmy przekonani, że stosowane obecnie w PLK procedury, obejmujące m.in. dokładne harmonogramy prac i badanie jakości robót, zapewnią sprawną realizację projektu – mówi Marcin Mochocki, członek zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Na stacji w Radomiu prace odbywają się zgodnie z harmonogramem. Pasażerowie od początku września korzystają z odnowionego, w pełni wyposażonego peronu, na którym zamontowane zostały nowe ławki, zegary, megafony, oświetlenie oraz system informacji pasażerskiej. Do dyspozycji jest także drugi, tymczasowy peron. Teraz prace skupiają się przy dwóch pozostałych. Kończy się rozbiórka pozostałej części torów w obrębie stacji, trwa umacnianie gruntu. Przebudowywana jest sieć trakcyjna oraz montowane są nowe urządzenia sterowania ruchem kolejowym. Do użytku został już oddany nowy budynek Lokalnego Centrum Sterowania (LCS), które umożliwia dyżurnym prowadzenie sprawnego ruchu, docelowo na odcinku kilkudziesięciu kilometrów między Czachówkiem a Radomiem.

Radomska stacja będzie w pełni dostępna dla pasażerów o ograniczonej mobilności, którzy skorzystają z nowych wind i odnowionego przejścia podziemnego. Perony będą wyższe, wyposażone w wiaty i ławki, tak jak na peronie nr 3. Na stacji wymienionych zostanie 14 km torów, sieć trakcyjna oraz 38 rozjazdów, które są jednym z kluczowych elementów decydujących o bezpieczeństwie i płynności ruchu kolejowego.

W grudniu zostanie oddane także przejście podziemne pod stacją, które na nowo połączy ze sobą dwie strony miasta. Będzie ono wyposażone w windy co ułatwi osobom niepełnosprawnym przejście na perony. Teraz ruch pasażerski prowadzony jest przejściem tymczasowym. Formuła tego przejścia została opracowana przez Polskie Linie Kolejowe wspólnie z Urzędem Miasta oraz wykonawcą. Jest to jedyna, bezpieczna droga łącząca budynek stacji z peronami oraz z drugą częścią miasta. Na miejscu stale są obecni funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei oraz Straży Miejskiej, którzy pilnują porządku i bezpieczeństwa.

23 października zakończy się przebudowa odcinka pomiędzy Radomiem a Lesiowem, gdzie obecnie prowadzona jest zastępcza komunikacja zastępcza. Wszystkie prace w Radomiu zakończą się w połowie grudnia, tak aby pasażerowie od nowego rozkładu jazdy mieli już do dyspozycji 3 wyremontowane perony. Polskie Linie Kolejowe przeznaczyły na przebudowę stacji w Radomiu 100 milionów złotych.

Od początku września intensywne prace trwają na drugim końcu linii, czyli w Warszawie. Na stacji Warszawa Okęcie wykonawca rozebrał już stary peron wyspowy i na czas modernizacji zbudował tymczasowy. Trwają prace przy przebudowie torów – jeden z nich został już rozebrany i ruch pociągów prowadzony jest po drugim. Na realizację tego projektu Polskie Linie Kolejowe przeznaczyły 367 milionów złotych a efektem przebudowy będzie zwiększenie prędkości na linii do 160 km/h oraz w pełni przystosowana i nowoczesna infrastruktura pasażerska.

Wszystkie prace przewidziane na linii pomiędzy Warszawą a Radomiem spowodują, że podróż między tymi dwoma miastami skróci się do około 70 minut w przypadku najszybszego połączenia dalekobieżnego.

Karol Jakubowski
Zespół prasowy