Województwo dolnośląskie współpracuje z PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Zbigniew Szafrański, Prezes Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. przedstawił stan techniczny dolnośląskich linii kolejowych z uwzględnieniem m.in. aspektu wykorzystania środków Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko, inwestycji odtworzeniowych oraz środków z Regionalnego Programu Operacyjnego (RPO). zobacz prezentację

Władze województwa dolnośląskiego są jednymi z liderów, którzy najbardziej czują sprawy transportu kolejowego i najlepiej z nami współpracują – powiedział prezes Zarządu Zbigniew Szafrański. Wskazał na realizację dwóch projektów z RPO (linie Kłodzko – Kudowa i Jelenia Góra - Szklarska Poręba) oraz przejęcie dwóch linii kolejowych.

Wg prezesa stan głównych tras województwa jest dobry, gorzej z liniami drugorzędnymi. W ocenie zarządcy infrastruktury odtworzenie parametrów technicznych linii np. Jelenia Góra – Lwówek Śl. to kwota ok. 2 mln zł za kilometr. Należy dobrze określić miejsce wykorzystania tych środków.

Uczestnicy spotkania podkreślili znaczenie linii regionalnych, szczególnie: Wrocław – Wałbrzych – Jelenia Góra oraz Legnica – Lubin – Głogów. Zwrócili uwagę na potrzebę podawania w planach do rozkładu jazdy realnych prędkości. Zainteresowanie budził m.in.: stan linii Lwówek – Jelenia Góra, Wrocław – Jelcz Laskowice, tras w Kotlinie Kłodzkiej oraz mostów w Brzegu Dolnym i Ścinawie.

W marcu wchodzi w życie ustawa o publicznym transporcie zbiorowym, która nakłada na jednostki samorządu terytorialnego obowiązek opracowania tzw. planu transportowego czyli planu obsługi województwa transportem zbiorowym z wykorzystaniem różnych środków transportu. Prezentacja przedstawiona przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. pozwala władzom regionu lepiej poznać sytuacje. Jest to okazja do zastanowienia się nad kolejnymi projektami do RPO.

Wrocławskie spotkanie było trzecią, po Katowicach i Opolu, prezentacją dot. perspektywy funkcjonowania infrastruktury kolejowej na terenie województwa. Podobne spotkania były w 2006 r. Ich efektem jest 31 projektów realizowanych w obecnych RPO.

Mirosław Siemieniec

Więcej w dziale:Cykl spotkań Prezesa PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. z władzami samorządowymi