Warszawa: Naprawa mostu średnicowego na półmetku

Zaplanowane roboty pozwolą na przywrócenie prędkości eksploatacyjnej pociągów, jaka obowiązuje na całej trasie Warszawa Zachodnia – Warszawa Wschodnia. Bez przeprowadzenia zaplanowanych robót konieczne byłoby jej dalsze obniżanie, co spowodowałoby znaczne obniżenie przepustowości podmiejskiej linii średnicowej przebiegającej przez Warszawę.
Roboty, które prowadzą PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. na moście średnicowym to przede wszystkim, wymiana szyn o długości ponad 3700 metrów, wymiana 2888 mostownic wraz z naprawą elementów mocujących je do konstrukcji mostu. Wymieniane są również szyny o długości blisko 330 metrów wraz z ponad 550 podkładami w strefach dojazdowych za i przed mostem. Wykonawca zakończył roboty na torze biegnącym z przystanku Warszawa Powiśle do przystanku Warszawa Stadion. Przez cały sierpień prace na trzy zmiany będą prowadzone na drugim torze.
Zasadnicze roboty w części podmiejskiej warszawskiego mostu średnicowego będą zaplanowano od 29 czerwca do 1 września 2013 roku. Po ich zakończeniu będzie możliwe podwyższenie prędkości maksymalnej pociągów podmiejskich do 60 km/h. W ramach umowy o wartości ponad 9,3 mln zł na części dalekobieżnej mostu średnicowego, w pierwszej połowie 2014 roku, zostaną przeprowadzone prace o podobnym zakresie.

Informacje dla mediów
Maciej Dutkiewicz