W Wadowicach łatwiej podróżować koleją

Nowy przystanek Wadowice Osiedle Podhalanin

Nowy przystanek Wadowice Osiedle Podhalanin to „zaproszenie” do korzystania z kolei, szczególnie dla mieszkańców nowego osiedla „Podhalanin”. Kilkanaście pociągów dziennie zapewni podróże m.in. do Bielska - Białej, Kalwarii Zebrzydowskiej i Krakowa. Odpowiednio wysoki peron, podobnie jak na już zmodernizowanych stacjach i przystankach, ułatwi wsiadanie do pociągów. Przystanek jest oświetlony. Przygotowano oznakowanie i tablicę z rozkładem jazdy. Dojście do peronu oraz ścieżki naprowadzające zapewnią dogodny dostęp do podróży koleją osobom o ograniczonych możliwościach poruszania się. Na przystanku będą również dwie wiaty. Zamontowane zostaną też stojaki na rowery.

Dostępniejsza kolej, krótsze podróże

W grudniu zakończył się pierwszy etap prac na linii między Wadowicami a Andrychowem. Wróciły bezpośrednie połączenia koleją z Kalwarii Zebrzydowskiej Lanckorony na Śląsk. Podróżni korzystają z przystanków w Choczni, Choczni Górnej, Inwałdzie, Andrychowie. Perony mają oświetlenie oraz są oznakowane. Będą wyposażone w wiaty i ławki.

W kolejnym etapie prac prowadzona będzie przebudowa m.in. przejazdów kolejowo – drogowych, oraz urządzeń sterowania ruchem kolejowym. Ponadto w maju zaplanowano rozpoczęcie budowy mijanki w Barwałdzie Średnim. Nowe rozwiązanie stworzy warunki dla uruchamiania dodatkowych pociągów. Efektem prac na linii będzie również podniesienie prędkości pociągów do 80 km/h i krótszy czas przejazdu.

Wadowice Osiedle Podhalanin to kolejny nowy przystanek w Małopolsce, który zwiększa dostęp do kolei. Od 2017 r. w województwie PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. wybudowały wraz z nowym przystankiem w Wadowicach 7 dodatkowych przystanków: Kraków Zabłocie, Kraków Podgórze, Sucha Beskidzka Zamek, Radziszów Centrum, Kraków Bronowice, Zastów

Wszystkie prace w ramach projektu PLK na trasie Kalwaria Zebrzydowska – Wadowice – Andrychów zostaną zrealizowane do końca roku 2021 r. Efektem będzie krótszy o kilkanaście minut czas podróży. Sprawniejsze i bezpieczniejsze będą przejazdy regionalne oraz z Małopolski na Śląsk. Istotną korzyścią dla podróżnych staje się zwiększenie dostępności do kolei.

Prace, realizowane są w ramach projektu o wartości 129 mln zł: „Rewitalizacja linii kolejowej nr 117 odcinek Kalwaria Zebrzydowska Lanckorona – Wadowice - granica województwa” (Etap I).

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego.

Dorota Szalacha
Zespół prasowy