W Kaliszu kolejarze prowadzą warsztaty dla instruktorów nauki jazdy

W ramach kampanii Bezpieczny przejazd – „Szlaban na ryzyko!”, organizowane są specjalistyczne seminaria dla osób kształcących i egzaminujących przyszłych kierowców. W ciągu ostatnich trzech lat, szkolenia odbyły się w ponad 20 miastach, a dodatkowe materiały dydaktyczne trafiły do 3 tysięcy szkół jazdy. Kalisz jest trzecim, po Zamościu i Koszalinie gospodarzem tegorocznej edycji warsztatów. Kolejne planowane są w Suwałkach i Legnicy. Podczas spotkań, dyrektor Biura Bezpieczeństwa PKP Polskich Linii Kolejowych S.A., szczegółowo omawia zasady bezpieczeństwa na przejazdach z perspektywy kolei, bazując na doświadczeniu i analizach wielu zdarzeń. Przypomina też o ogromnym znaczeniu Żółtej Naklejki, czyli nowego narzędzia wprowadzonego przez PLK i podnoszącego poziom bezpieczeństwa na kolei.

Minimalizacja liczby wypadków na przejazdach kolejowych to suma starań i zaangażowania wszystkich stron: zarówno PLK, jak i osób przygotowujących początkujących kierowców do prawidłowego uczestniczenia w ruchu drogowym. Budowa nowych, bezkolizyjnych przejazdów nad i pod torami czy modernizacja starej infrastruktury nie wystarczą, jeżeli wspólnie nie zadbamy o edukację wszystkich kierujących pojazdami. Dlatego szkolenia PLK dla instruktorów w ramach kampanii Bezpieczny przejazd – „Szlaban na ryzyko!” to większe bezpieczeństwo przyszłych kierowców – mówi Włodzimierz Kiełczyński, dyrektor Biura Bezpieczeństwa PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Co roku w Polsce na przejazdach kolejowo-drogowych i przejściach w poziomie szyn dochodzi do około 200 wypadków i kolizji, w wyniku których ginie kilkadziesiąt osób. Blisko 200 osób traci życie przechodząc przez tory w niedozwolonych miejscach. Tragiczne wypadki mają miejsce pomimo systematycznego wprowadzania nowych technologii zwiększających bezpieczeństwo.

Nawet najlepsze zabezpieczenia oraz zmodernizowane przejazdy będą niewystarczające, jeśli kierowcy nie włączą myślenia. Nadal potrzebna jest szeroko zakrojona akcja edukacyjna, zmiana mentalności samych kierujących oraz zrozumienie, że skrzyżowanie drogi publicznej z kolejową wymaga od nas wyjątkowej uwagi i ostrożności - mówi Włodzimierz Kiełczyński, dyrektor Biura Bezpieczeństwa PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Na terenie województwa wielkopolskiego są 1364 przejazdy i bezpieczne przejścia kolejowe. To 12% wszystkich przejazdów w kraju. Każdy z tych obiektów jest zabezpieczony zgodnie z obowiązującymi przepisami i przy właściwym zachowaniu kierowców oraz pieszych, gwarantuje bezpieczeństwo przy przekraczaniu torów. W 2018 roku na przejazdach i przejściach kolejowych w wielkopolskim doszło do 28 wypadków i kolizji, w wyniku których zginęło 5 osób, 3 zostały ciężko ranne. To 13% wszystkich zdarzeń na przejazdach kolejowo-drogowych w Polsce.

Żółta Naklejka – czyli najważniejsze dane o przejeździe kolejowo-drogowym

W ubiegłym roku PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. wprowadziły nowe narzędzie podnoszące poziom bezpieczeństwa na kolei. Na 14 tysiącach przejazdów umieszczono specjalne żółte naklejki ułatwiające kierowcom identyfikację przejazdu, przy którym się znajdują. Na każdej z nich są trzy podstawowe dane: indywidualny numer identyfikacyjny przejazdu kolejowo-drogowego, numer alarmowy 112 oraz numery „awaryjne”. W przypadku zagrożenia życia na terenie kolejowym i po połączeniu z numerem 112, kierowca podaje indywidualny numer identyfikacyjny z żółtej naklejki. Operator numeru 112 powiadamia – specjalnie stworzonym łączem – służby PKP Polskich Linii Kolejowych S.A., które w przypadku zagrożenia mogą wydać polecenie wstrzymania ruchu pociągów na danej linii.

Więcej informacji na temat kampanii Bezpieczny Przejazd – „Szlaban na ryzyko!” oraz realizowanych w jej ramach działań można znaleźć na stronie www.bezpieczny-przejazd.pl

Marcin Kruszyński
T: +48 22 473 30 02