Szykują się wygodne podróże z Olsztyna do Działdowa

Zdjęcie do informacji prasowej - remont peronu

Wykonawca realizuje końcowe prace na stacjach i przystankach na odcinku Olsztyn – Olsztynek. Na peronach w Stawigudzie i Olsztynie Zachodnim już zamontowano nową antypoślizgową nawierzchnię. Podobne prace są w Olsztynku, Gągławkach i Gryźlinach. Nowe perony zapewnią wygodne i bezpieczne wsiadanie do pociągów.

Wyposażone zostaną także w wiaty, ławki, gabloty informacyjne i stojaki dla rowerów. Dzięki pochylniom i ścieżkom dotykowym łatwiejszy będzie dostęp dla osób o ograniczonej mobilności i niedowidzących.

Nowe przystanki i lepszy dostęp do kolei

W ramach inwestycji powstają dwa nowe przystanki w Olsztynie. Najbardziej zaawansowane prace są przy budowie peronu na przystanku o roboczej nazwie Olsztyn Dajtki. Peron zyskał już konstrukcję ze ścian peronowych (tzw. elek). Wykonawca przygotowuje montaż  nawierzchni. Przy budowie przystanku o roboczej nazwie Olsztyn Śródmieście trwają prace ziemne. Na kolejnym etapie rozpocznie się ustawianie konstrukcji peronu. Z nowych przystanków pasażerowie skorzystają od grudnia.

Sprawne podróże na trasie

Zaawansowane są prace na odcinku Olsztyn – Olsztynek. Wykonawca na większości 30-kilometrowej trasy położył już nowe tory. Przy pracach wykorzystywane są specjalne maszyny. Na odcinku z Olsztyna do Kortowa pracuje tzw. podbijarka torowa, która sprawnie i szybko wykonuje czynności związane z układaniem toru.

Wykonawca powinien zakończyć zasadnicze prace na odcinku Olsztyn – Olsztynek do końca września. Po tym czasie przystąpi do realizacji drugiego etapu na odcinku z Olsztynka do Działdowa.

Wygodne podróże do pracy i szkoły

Modernizacja linii z Olsztyna do Działdowa pozwoli na sprawne i komfortowe podróże do pracy czy szkoły w regionie. Po przebudowie peronów zwiększy się komfort obsługi podróżnych. Stacje i przystanki zapewnią dostępność dla osób o ograniczonej możliwości poruszania się. Skróci się czas przejazdu pomiędzy Olsztynem a Działdowem. Wpłynie to na poprawę przepustowości linii i możliwość prowadzenia większej liczby pociągów. W ramach modernizacji poprawi się również poziom bezpieczeństwa na łącznie 47 przejazdach kolejowo-drogowych.

Modernizacja trasy kolejowej z Olsztyna do Działdowa prowadzona jest w ramach zadania „Prace na linii kolejowej nr 216 na odcinku Działdowo – Olsztyn”. Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Polska Wschodnia. Wartość robót to prawie 260 mln zł.

Martyn Janduła
Zespół prasowy