Szybciej na Mazury i Podlasie dzięki modernizacji linii Korsze – Ełk

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podpisały 9 października br. umowę z Multiconsult Polska na dokumentację projektową, która określi dokładny zakres prac. Zaplanowano elektryfikację trasy Ełk – Korsze (ok. 94 km), dzięki czemu skróci się czas przejazdu o pół godziny z około 2 h 24 min obecnie do 1 h 50 min po modernizacji oraz zdecydowanie poprawi się komunikacja w regionie – m.in. poprzez uruchomienie dobrego i szybkiego połączenia między Olsztynem a Ełkiem przez Korsze.

Około pół godziny skrócą się podróże z Olsztyna do Ełku dzięki modernizacji i elektryfikacji trasy Ełk – Korsze oraz poprawie linii Iława – Korsze. Wszystkim pasażerom zapewnimy wygodne perony na stacjach i przystankach, co znacząco zwiększy komfort podróży. Poprawi się przepustowość linii, czyli będą lepsze warunki dla liczniejszych przewozów regionalnych i dalekobieżnych. W województwie warmińsko-mazurskim z Krajowego Programu Kolejowego planowane są inwestycje za ponad 2 mld zł – mówi Ireneusz Merchel, prezes PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Sprawniejszy ruch pasażerski i towarowy

PLK poprawią standard obsługi podróżnych. Wykonawca opracuje dokumentację modernizacji 7 stacji: Stare Juchy, Wydminy, Giżycko, Sterławki Wielkie, Kętrzyn, Tołkiny, Korsze. Zmieni się również 7 przystanków: Woszczele, Siedliska, Niegocin, Sterławki Małe, Martiany, Nowy Młyn, Linkowo. Perony będą wygodniejsze. Każdy zostanie wyposażony w wiaty, ławki i funkcjonalne oświetlenie. Poprawi się oznakowanie i informacja o kursowaniu pociągów. Obiekty dostosowane zostaną do potrzeb osób o ograniczonych możliwościach poruszania się.

Poza elektryfikacją, planowana jest także kompleksowa wymiana torów i 61 rozjazdów – ważnych elementów linii kolejowej. Po zakończeniu prac pociągi pasażerskie i towarowe przyspieszą. Poprawią się warunki do przewozu ładunków. Sprawne i bezpieczne podróże będą możliwe dzięki wymianie i remontowi urządzeń sterowania ruchem kolejowym. Poziom bezpieczeństwa w ruchu kolejowym i drogowym zwiększy również przebudowa 78 przejazdów kolejowo-drogowych i przejść dla pieszych. Prace obejmą 145 obiektów inżynieryjnych, m.in. mosty i wiadukty kolejowe.

Projekt pn. „Prace na linii kolejowej nr 38 na odcinku Ełk – Korsze wraz z elektryfikacją” realizowany będzie z POIiŚ. Wartość opracowania dokumentacji projektowej wraz z nadzorem autorskim to 16,11 mln zł netto. Szacunkowy koszt całej inwestycji w Krajowym Programie Kolejowym wynosi 578,5 mln zł. Prace projektowe zaplanowano do 2020 r., natomiast realizacja robót budowlanych planowana jest w latach 2020-2023.

Kolej wraca na Warmię i Mazury

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. na terenie województwa warmińsko-mazurskiego w najbliższych latach, zgodnie z Krajowym Programem Kolejowym, planują realizację inwestycji za ponad 2 mld zł. Dla mieszkańców województwa i podróżujących po liniach kolejowych Warmii i Mazur efektem prac będzie skrócenie podróży i lepsza obsługa na stacjach i przystankach. M.in. o ok. 1 h 22 min skróci się podróż w relacji Olsztyn – Szczytno – Ełk (z 3 h 33 min do ok. 2 h 11 min). Krótsze będą podróże na trasie Działdowo – Olsztyn (ok. 16 min) i tym samym o kwadrans skróci się dojazd z Olsztyna do Warszawy.

Mirosław Siemieniec