Stacja Cieszyn dostępniejsza dla podróżnych, postępują prace na liniach

Nowy peron w stacji Cieszyn ze ścieżkami naprowadzającymi, tablica informacyjna z nazwą stacji, w tle widoczna pochylnia, fot. Katarzyna Głowacka

Efektem prac będzie lepszy dostęp do kolei oraz krótsze podróże w Beskid Śląski. Pociągiem dojedziemy do Cieszyna nie tylko od strony Zebrzydowic. Po latach pociągi znów zaczną kursować do Goleszowa. Będzie to dużym ułatwieniem dla mieszkańców regionu, studentów, turystów.

Na stacji w Cieszynie przebudowano i podwyższono dwa perony. Są nowe wiaty i ławki oraz oświetlenie. W podróżach pomaga nagłośnienie i tablice informacyjne. Nawierzchnia peronów jest antypoślizgowa. Osoby z ograniczoną możliwością poruszania się łatwiej mogą dostać się na peron dzięki pochylni. Pasażerowie korzystają z dwukrawędziowego peronu. Obok sąsiedniego wykonywany jest ostatni etap prac - montaż rozjazdów.

Prace zmieniają linię. Budowane są perony na przystankach Goleszów Górny, Bażanowice. Cieszyn Mnisztwo będzie miał korzystniejszą lokalizację i zmieni nazwę na Cieszyn Uniwersytet. Między Cieszynem a Goleszowem prowadzona jest wymiana toru i sieci trakcyjnej. Na przejazdach kolejowo-drogowych montowane są urządzenia zabezpieczające i układana nawierzchnia.

Podróżni korzystają już z efektów rewitalizacji linii na odcinku Bronów (Chybie) - Skoczów. Wsiadają i wysiadają z pociągu na nowym przystanku Skoczów Bajerki oraz przebudowanych peronach na stacjach Pierściec i Skoczów, a także na przystankach Chybie Mnich i Zaborze. Pociągi kursują po nowym torze.

Wysokowydajna maszyna rozpoczęła prace na trasie Skoczów – Wisła Głębce. Specjalny pociąg techniczny (PUN) układa tor między Wisłą a Ustroniem. Następnie zostaną wykonane prace między Ustroniem a Skoczowem.

Dzięki wykorzystaniu pociągu do potokowej wymiany nawierzchni kolejowej i automatyzacji robót, wykonawca skróci czas wymiany toru z 1,5 miesiąca do 10 dni. Samojezdna maszyna, o długości ponad pół kilometra, stanowi zestaw mechanizmów, m.in. suwnic, które zabierają stare szyny i podkłady, a w ich miejsce transportują nowe elementy. Automatycznie układany jest tor. PUN obsługuje kilkunastoosobowy zespół pracowników.

Między Skoczowem a Wisłą Głębce budowane są nowe perony. Podróżni będą mieli wygodniejszy dostęp do pociągów. Wykonawca, po zdemontowaniu starych konstrukcji, montuje nowe. Prace widać m.in. w Goleszowie, Ustroniu, Wiśle Uzdrowisko. Dostęp do kolei zwiększy budowa nowego przystanku Ustroń Brzegi między Ustroniem Zdrojem a Ustroniem Polaną.

Budowane jest lokalne centrum sterowania w Skoczowie. To miejsce, z którego dyżurni ruchu wspierani przez nowoczesne komputerowe systemy sterowania ruchem kolejowym, będą obsługiwać stacje Pierściec, Skoczów, Goleszów, Ustroń, Ustroń Polanę i Wisłę Uzdrowisko. Nowoczesne urządzenia zapewnią bezpieczniejsze i sprawniejsze podróże oraz przewóz towarów. Zwiększenie bezpieczeństwa w ruchu kolejowym i drogowym zagwarantuje także modernizacja przejazdów. Wymieniana jest sieć trakcyjna i urządzenia sterowania ruchem kolejowym. Lepsze przejazdy zapewni przebudowa obiektów inżynieryjnych. Korzystnie zmieniają się największe obiekty: 150-metrowy wiadukt kolejowy w Wiśle Głębce oraz 70-metrowy wiadukt kolejowy w Wiśle Dziechcince. Zakończenie prac planowane jest na koniec 2021 roku.

Wartość projektu „Rewitalizacja linii kolejowych nr 694/157/190/191 Bronów – Bieniowiec – Skoczów – Goleszów – Cieszyn / Wisła Głębce” to prawie 460 mln zł, z czego 85% jest dofinansowane w ramach unijnego Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego.

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego.

Katarzyna Głowacka
Zespół prasowy