Stacja Bydgoszcz Główna – 54 mln zł na komfortowe perony

Informacja i bezpieczeństwo

Polskie Linie Kolejowe zadbały o czytelną informację dla podróżnych i pełne oznakowanie terenu stacji. Na wszystkich peronach zamontowano 81 elektronicznych tablic peronowych informujących o przyjazdach i odjazdach pociągów. Nowoczesne i funkcjonalne oświetlenie zapewnia wygodną obsługę pasażerów. Nad bezpieczeństwem podróżnych czuwa non stop system obrotowych i stałych kamer monitoringu. 174 kamery umożliwiają w razie potrzeby szybką pomoc lub działanie służb ochrony. Dodatkowo system bezpieczeństwa na peronach uzupełniają specjalne przyciski SOS.

Ułatwienia dla osób niepełnosprawnych

Po modernizacji, na wszystkie perony można się dostać schodami lub nowoczesnymi windami. Obiekty mają nową nawierzchnię z kostki, a specjalne wypukłe „guzki” ułatwią orientację osobom niedowidzącym. Zainstalowana jest również interkomowa stacja wzywania pomocy i udzielania informacji SOS-INFO, wyposażona w pętlę indukcyjną dla niedosłyszących. Dzięki temu rozwiązaniu, do osób wyposażonych w aparaty słuchowe trafiają czytelne informacje o odjazdach i przyjazdach pociągów.

Wygodne przejście podziemne

Na bydgoskiej stacji całkowicie wyremontowano przejście podziemne do peronów 2,3,4,5. Usunięto starą okładzinę ścian i obecnie w jej miejscu są teraz trwałe i estetyczne płyty granitowe. W przejściu zamontowano także kamery, nowe gabloty informacji pasażerskiej oraz czytelne oznakowanie m.in. piktogramy, wskazujące drogę. W ramach modernizacji peronów PLK wymieniły również ponad 3 km toru.

Na modernizację peronów PLK przeznaczyły 54 mln zł. Prowadzone prace współfinansowane są przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. Wysokość dofinansowania UE wynosi ponad 50 proc. Prace kończą się w br.

Kompleksowa obsługa pasażerów w Bydgoszczy zagwarantowana jest również dzięki budowie nowoczesnego dworca.

Mirosław Siemieniec