Specjalistyczne pojazdy za 125 mln zł wzmocnią działania dla bezpieczeństwa na torach

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podpisały dziś (23 lutego 2018 r.) umowę w ramach projektu z Krajowego Programu Kolejowego „Poprawa bezpieczeństwa ruchu kolejowego poprzez zakup specjalistycznego sprzętu technicznego”. (POIiŚ 5.2-10).

- Zakup pojazdów to kolejna inwestycja PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. dla zwiększania bezpieczeństwa ruchu kolejowego. Bezpieczeństwo traktowane jest priorytetowo, dlatego w projektach Krajowego Programu Kolejowego znajduje się m.in. modernizacja urządzeń i przejazdów. Celem są bezpieczne, sprawne podróże i poprawa warunków do przewozu towarów – mówi Andrzej Bittel, podsekretarz stanu w Ministerstwie Infrastruktury.

Nowe pojazdy zapewnią skuteczniejsze działania w obszarze bezpieczeństwa. Są szybsze i silniejsze od używanych obecnie - pojadą nawet 100 km/h. Dzięki zamontowanym urządzeniom bezpieczeństwa drezyną kierują nie dwie lecz jedna osoba. Pojazdy posiadają żuraw do wyładunku materiałów oraz mogą odśnieżać tory. Sprawniejszy będzie transport i wsparcie techniczne pracowników przy naprawach i usuwania usterek na torach. Zwiększy się zakres i poprawią warunki oraz bezpieczeństwo pracy.

Zamówiony przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. sprzęt wzmocni zespoły techniczne na terenie całego kraju. Jeszcze w tym roku 6 pojazdów zwiększy sprawność zakładów w Bydgoszczy, Łodzi, Wałbrzychu, Krakowie, Gdyni i Poznaniu. Zamówienie na wózki motorowe będzie zakończone w 2020 r.

- Dla bezpieczeństwa przewozów kolejowych konsekwentnie prowadzimy działania w obszarze pracowniczym, organizacyjnym, technicznym oraz inwestycyjnym. 36 nowych pojazdów wykorzystamy dla zwiększenia bezpieczeństwa na torach. Prace z wykorzystaniem nowego sprzętu będą szybsze i pozwolą skrócić czas napraw. Dla podróżnych oznacza to planowe podróże. - mówi Antoni Jasiński, członek Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Od grudnia 2016 roku PLK korzystają już z 6 wózków motorowych zakupionych w ramach projektu za ok. 15 mln zł netto. Pojazdami dysponują zespoły techniczne m.in. na Śląsku, Mazowszu, Lubelszczyźnie. Podstawowym zadaniem pojazdów jest przewóz materiałów i specjalistycznego sprzętu do prac interwencyjnych związanych z naprawą infrastruktury dla bezpiecznego prowadzenia ruchu kolejowego. Wózki są wyposażone w żurawie o zasięgu do 12 m i udźwigu do 1590 kg. Nadają się do prac awaryjnych i interwencyjnych związanych z lekką naprawą nawierzchni. Maksymalna prędkość pojazdów 80 km/h, silnik spalinowy o mocy 298 Kw.

W ramach projektu PLK kupią także pojazd do kontroli obiektów inżynieryjnych, m.in. mostów. Dzięki zastosowaniu wysięgnika z koszem możliwe będą przeglądy trudno dostępnych miejsc na obiektach inżynieryjnych. Pojazd będzie jeździł po torach i drogach, co umożliwi sprawny dojazd do wszystkich miejsc. Obecnie trwa procedura przetargowa.
Na etapie przetargu jest zakup 2 podbijarek torów, podbijarki rozjazdów oraz profilarki tłucznia. Wszystkie zakupy planowane są do końca 2021 r.

Projekt POIiŚ 5.2-10 pn. „Poprawa bezpieczeństwa ruchu kolejowego poprzez zakup specjalistycznego sprzętu technicznego” ubiega się o dofinansowanie przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

Mirosław Siemieniec