Sieć kolejowa przejezdna. Wdrożenie rozkładu zgodnie z planem.

Sieć kolejowa jest monitorowana przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. W Warszawie działa specjalny krajowy zespół, złożony z przedstawicieli przewoźników i PLK, zarządcy infrastruktury.

- Wdrożenie nowego rozkładu przebiega planowo. Nie odnotowujemy istotnych problemów eksploatacyjnych. Cały czas działa też specjalny krajowy zespół PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. i przedstawicieli przewoźników, który monitoruje i koordynuje wprowadzenie nowego rozkładu. Śledzimy także prognozy pogody, a w dyspozycji, na wypadek awarii, pozostają zespoły techniczne i pociągi sieciowe – mówi Marek Olkiewicz, wiceprezes PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Od dziś podróżni korzystają z nowoczesnych przystanków Kraków Zabłocie i Kraków Podgórze. Do godz. 15.30 po łącznicy nad Krakowem przejechało 30 pociągów pasażerskich. Do końca dnia zaplanowano jeszcze 14 składów. Obiekty są dostosowane do potrzeb wszystkich podróżnych, także tych o ograniczonej mobilności. Zadaszone perony są wyraźnie oznakowanie, mają ścieżki naprowadzające i tablice informacyjne dla osób niedowidzących. Łącznica pozwoliła na wyeliminowanie postojów na stacji Kraków Płaszów, związanych z koniecznością zmiany kierunku jazdy. Pociągi jadące do Skawiny skrócą czas przejazdu o 15 min.

Kompleksowa informacja dla podróżnych

W weekend w 11 lokalizacjach podróżni mogą liczyć na wsparcie mobilnych informatorów PKP Intercity: w Krakowie (Główny), Katowicach, Zakopanem, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku, Gdyni, Warszawie (Centralny, Wschodni i Zachodni) oraz Szczecinie. Informacji udzielać będą tam także pracownicy InfoDworców. Zarządca infrastruktury na bieżąco współpracuje z przewoźnikami, by zapewnić pasażerom kompleksową informacją o podróży oraz jej najwyższy komfort. Informacje o rozkładzie jazdy są na stacjach i przystankach w formie plakatów i w Internecie na portalpasazera.pl i rozklad-pkp.pl. Znajdują się tam informacje o rozkładzie jazdy wszystkich przewoźników. Odjazdy i przyjazdy pociągów są wyświetlane także na tablicach oraz infokioskach na stacjach. Informacje o ofercie PKP Intercity można uzyskać na stronie intercity.pl.

Nowy rozkład jazdy pociągów wprowadzany planowo

W Krakowie krótszy czas przejazdu pociągów zapewnia nowa łącznica Kraków Zabłocie – Kraków Podgórze. Do 200 km/h PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zwiększyły prędkość pociągów na CMK, od Grodziska Mazowieckiego do Idzikowic. Wszystkie trasy kolejowe są przejezdne.

Od dziś uruchomione zostały regularne kursy pociągów po łącznicy w Krakowie. Nowy, największy obiekt pozwala bezpośrednio jechać z Krakowa Głównego w stronę Skawiny i Zakopanego z pominięciem czasochłonnej zmiany kierunku jazdy w Krakowie Płaszowie. Do godz. 8.00 po łącznicy Kraków Zabłocie – Kraków Krzemionki przejechało 16 pociągów. Pierwszym rozkładowym był pociąg PKP Intercity „Uznam” do Zakopanego, który krótszą trasę pokonał już w sobotę o godz. 17.52.

Zgodnie z zapowiedzią, do 200 km/h PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podniosły prędkość pociągów na ok. 80 km odcinku Centralnej Magistrali kolejowej między Grodziskiem Mazowieckim a Idzikowicami. To trasa z Warszawy m.in. do Krakowa, Katowic, Bielska i Wrocławia. Czas przejazdu najszybszych pociągów skróci się o 7 min do Wrocławia i 12 min do Bielska Białej, o 5 min do Krakowa.

- Nowa łącznica w Krakowie i zwiększenie prędkości do 200 km/h na kolejnym odcinku CMK to efekty prowadzonych inwestycji. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. realizują już następne projekty. Dzięki nim nie tylko pojedziemy szybciej między regionami i miastami, ale zwiększy się także komfort obsługi pasażerów na stacjach i przystankach - mówi Ireneusz Merchel, prezes PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Dziś do godz. 8.00 na trasy wyjechało prawie 800 pociągów. Przejazdy odbywają się bez zakłóceń. Trasy kolejowe monitorują dyżurni ruchu i dyspozytorzy wspólnie z przewoźnikami. Służby techniczne PLK pozostają w gotowości.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. wspólnie z przewoźnikami opracowały rozkład jazdy pociągów, który uwzględnia najlepsze czasy przejazdu i realizację kolejnych etapów inwestycji.

Kompleksowa informacja dla podróżnych

W weekend zmiany rozkładu na 11 największych stacjach podróżni mogą liczyć na wsparcie mobilnych informatorów PKP Intercity: w Krakowie (Główny), Katowicach, Zakopanem, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku, Gdyni, Warszawie (Centralny, Wschodni i Zachodni) oraz Szczecinie. Informacji udzielać będą tam także pracownicy InfoDworców. Zarządca infrastruktury na bieżąco współpracuje z przewoźnikami, by zapewnić pasażerom kompleksową informację o podróży.

Informacje o rozkładzie jazdy są na stacjach i przystankach w formie plakatów i w Internecie na portalpasazera.pl i rozklad-pkp.pl. Informacje o ofercie PKP Intercity można uzyskać na stronie intercity.pl.

Mirosław Siemieniec
tel.: (+48) 694 480 239