Przystanek Wrocław Stadion na ekranie

Bieżąca obserwacja sytuacji pasażerów i ruchu kolejowego na przystanku ułatwia podejmowanie decyzji i zwiększa bezpieczeństwo. Monitoring uzupełnia dotychczasowy system ochrony przystanków i stacji kolejowych. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. liczą, że obserwacja kamer pomoże chronić obiekt przed dewastacją m.in. chuligańskim malowaniem ścian.
Zadanie „Zabudowa systemu telewizji przemysłowej na peronie przystanku osobowego w rejonie zintegrowanego węzła przesiadkowego w rejonie Stadionu EURO 2012” prowadzi wrocławski oddział Centrum Realizacji Inwestycji PLK.
Przystanek Wrocław Stadion to część tzw. zintegrowanego węzła przesiadkowego, zbudowanego z myślą o obsłudze imprez na wrocławskim Stadionie Miejskim. Posiada dwie kondygnacje. Na górnej, zlokalizowany jest przystanek tramwajowy, natomiast na dolnej znajduje się przystanek kolejowy z dwoma 200 m peronami. Przystanki są połączone schodami i dwiema windami.
Przejazd ze stacji Wrocław Główny na przystanek Wrocław Stadion trwa ok.12-15 min. To najkrótsza trasa w porównaniu z innymi środkami komunikacji .
Podczas imprez, z przystanku w ciągu godziny może korzystać ok. 9 tys. osób.
Obiekt zlokalizowany jest na linii kolejowej z Wrocławia Głównego do Zielonej Góry, pomiędzy stacjami Wrocław Kuźniki i Wrocław Pracze.
Inwestycja była wspólnym przedsięwzięciem Gminy Wrocław oraz PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. - inwestora prac kolejowych.

Informacja dla mediów:
Mirosław Siemieniec