Ponad 132 miliony na szybkie połączenie Warszawa - Wrocław

Rewitalizacja obejmuje prace na dwóch torach między stacją Częstochowa Stradom i Koniecpolem. Wykonawca - lider konsorcjum - CTL Service  Sp.  z  o.o. oraz partnerzy: Przedsiębiorstwo Napraw i Utrzymania Infrastruktury Kolejowej w Krakowie Sp. z o. o i Przedsiębiorstwo Remontowo Budowlane „TOR” Sp. z o.o. z Mysłowic zrealizują wszystkie prace budowlane za sumę 132 145 726,94 PLN brutto.
Zakres inwestycji obejmuje opracowanie dokumentacji projektowej i wykonawczej oraz wymianę blisko 40 km nawierzchni kolejowej, przebudowę 33 przejazdów kolejowych, rewitalizację  27 obiektów inżynieryjnych, kompleksową przebudowę sieci trakcyjnej na stacji Turów i Koniecpol, przebudowę oświetlenia na stacji Koniecpol, Turów i Julianka, montaż urządzeń elektrycznego ogrzewania rozjazdów oraz urządzeń samoczynnej sygnalizacji przejazdowej, a także prace z branży automatyki i telekomunikacji.
Inwestycja jest jednym z kluczowych projektów rewitalizacyjnych prowadzonych przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., który wraz z pracami realizowanymi na odcinkach Włoszczowa Północ – Częstochowa Stradom oraz Fosowskie – Opole umożliwi najszybszym pociągom przejazd między Warszawą, a Wrocławiem w czasie krótszym niż 4 godziny. Trasa będzie wiodła z Warszawy do Grodziska Mazowieckiego, dalej Centralną Magistralą Kolejową do Włoszczowy gdzie pociągi zjeżdżać będą na obecnie rewitalizowany ciąg od Włoszczowy przez Częstochowę, Fosowskie do Opola. Przejazd z Opola do Wrocławia będzie się odbywał po zmodernizowanej trasie będącej częścią międzynarodowej magistrali E 30 przebiegającej przez Polskę od granicy państwa z Niemcami przez  Legnicę – Wrocław – Opole - Katowice -  Kraków - Rzeszów - Przemyśl do granicy z Ukrainą.
Rewitalizacji odcinka Częstochowa Stardom – Koniecpol pozwoli na przywrócenie parametrów techniczno - eksploatacyjnych infrastruktury kolejowej oraz prędkości rozkładowej 120 km/h. Inwestycja będzie miała wpływ nie tylko na połączenia dalekobieżne Warszawa – Wrocław. Czas przejazdu na odcinku Koniecpol – Częstochowa Stradom skróci się o około 25 minut, co znacznie zwiększy przepustowość linii.
Zadanie to zostanie sfinansowane w większości ze środków budżetowych. Zakończenie prac w ramach tego projektu zaplanowano do końca  listopada 2013 roku.

Dodatkowe informacje:
Centrum Realizacji Inwestycji - Oddział Południowy