Podpisanie umowy na przebudowę szlaku Malczyce-Szczedrzykowice

Dnia 10 marca 2008 r. została podpisana umowa pomiędzy PKP Polskie Linie Kolejowe S.A oraz Przedsiębiorstwem Robót Komunikacyjnych w Krakowie, na przebudowę linii kolejowej E-30. Na docinku Wrocław-Legnica przebudowany będzie szlak  Malczyce-Szczedrzykowice tor nr 2  z elementami wzmocnienia i stabilizacji nasypu kolejowego w torze nr 1 i 2. Wartość zadania 57 816 298,00 PLN (NETTO) Okres realizacji zadania-12 miesięcy Ze strony wykonawcy mowę podpisali Andrzej Mitura Prezes Zarządu i Ryszard Kurpyta Dyrektor ds. Przygotowania Produkcji. Ze strony PLK S.A. Jerzy Dul Naczelny Dyrektor Oddziału Regionalnego we Wrocławiu i Zbigniew Gzik z-ca Naczelnego Dyrektora ds. Projektów Inwestycyjnych. Aktualnie na odcinku Wrocław-Legnica trwa modernizacja stacji Wrocław Żerniki i Środa Śląska oraz montowane są nowoczesne urządzenia sterowania ruchem kolejowym. Efektem modernizacji będzie standard linii pozwalający na kursowanie pociągów pasażerskich na trasie Wrocław Legnica z prędkością 160 km/ h i towarowych 120 km/h.