Pociągi wróciły na trasę Częstochowa – Opole

Dziś od godz. 20.30 pociągi dalekobieżne kursują według rozkładu jazdy, bez zmiany trasy, a pasażerowie pociągów Przewozów regionalnych nie muszą korzystać z autobusowej komunikacji zastępczej. Jako pierwszy zgodnie z rozkładem wyruszył pociąg PKP Intercity IC Wyspiański relacji Przemyśl - Wrocław.

W czasie obowiązywania zmienionej organizacji ruchu od piątku 7 kwietnia PLK i przewoźnik wzmocnili informację pasażerską. Podróżni byli informowani o sytuacji w pociągach, na stacjach i przystankach.

W piątek 7 kwietnia na przejeździe z sygnalizacją świetlną i dźwiękową na jednotorowym szlaku Chrząstowice – Ozimek doszło do zderzenia pociągu relacji Wrocław Główny – Warszawa Wschodnia ze stojącym na tym przejeździe TIR-em. Szczegółowe okoliczności zdarzenia wyjaśnia komisja. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. informują, że urządzenia na przejeździe działały prawidłowo.

10.04.2017

Postępują prace związane z przywróceniem ruchu na trasie Opole - Częstochowa

Postępują prace związane z przywróceniem ruchu na trasie Opole – Częstochowa na odcinku Chrząstowice – Ozimek. Służby techniczne wykonały już część prac, m.in. ułożono 450 podkładów, nowe szyny i rozpoczęto uzupełnianie tłucznia, a energetycy przygotowują konstrukcje sieci trakcyjnej. Jutro planowane jest spawanie szyn i ich regulacja. Na miejscu prace prowadzą służby techniczne PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. oraz PKP Energetyka. Wstępne prognozy zakładają, że rozkładowy ruch pociągów uda się przywrócić w środę.

Do tego czasu obowiązuje zmieniona organizacja ruchu. Pociągi Intercity kursujące  na trasie Świnoujście – Przemyśl, Warszawa – Wrocław i do Jeleniej Góry kierowane są zmienioną trasą przez Strzelce Opolskie, z pominięciem stacji Lubliniec i dodatkowym postojem na stacji Kochanowice. Na odcinku Kochanowice – Lubliniec uruchomiona jest zastępcza komunikacja autobusowa. Informacje o organizacji ruchu wygłaszane są na stacjach i w pociągach, a także można je uzyskać dzwoniąc pod numer infolinii 19 757 lub na stronie www.intercity.pl

8.04.2017

Zmieniona organizacja ruchu po zdarzeniu na przejeździe koło miejscowości Schodnia

Po zdarzeniu na przejeździe w okolicy miejscowości Schodnia PLK wspólnie z przewoźnikami opracowały zmiany w komunikacji. W dniach 08.04-12.04 2017 Pociągi Intercity kursujące  na trasie Świnoujście – Przemyśl, Warszawa – Wrocław i do Jeleniej Góry kierowane będą zmienioną trasą przez Strzelce Opolskie, z pominięciem stacji Lubliniec i dodatkowym postojem na stacji Kochanowice. Na odcinku Kochanowice – Lubliniec uruchomiona jest zastępcza komunikacja autobusowa. Informacje o organizacji ruchu wygłaszane są na stacjach i w pociągach, a także można je uzyskać dzwoniąc pod numer infolinii 19 757 lub na stronie www.intercity.pl.

Trwają prace nad przywróceniem ruchu na jednotorowym szlaku Chrząstowice – Ozimek. Służby techniczne PLK pracowały na miejscu całą noc. Uszkodzony pociąg został zabrany już z miejsca zdarzenia. Rozpoczynają się prace naprawcze. Wstępnie określono, że naprawy wymaga 450 podkładów, słup sieci trakcyjnej, potrzebna będzie również regulacja toru. Naprawa uszkodzonego torowiska planowana jest do środy 12.04.2017 r. Prace będą trwały non stop.

Wczoraj ok. 15.10 na przejeździe z sygnalizacją świetlną i dźwiękową na jednotorowym szlaku Chrząstowice – Ozimek doszło do zderzenia pociągu relacji Wrocław Główny – Warszawa Wschodnia ze stojącym na tym przejeździe TIR-em. Według policji na drodze prowadzącej do przejazdu ustawiony jest znak zakazujący wjazdu samochodom ciężarowym.

Komisja ustali szczegółowe okoliczności zdarzenia i wyjaśni obecność samochodu na przejeździe. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. informują, że urządzenia na przejeździe działały prawidłowo.

7.04.2017

Dziś ok. 15.10 na przejeździe z sygnalizacją świetlną i dźwiękową na jednotorowym szlaku Chrząstowice – Ozimek doszło do zderzenia pociągu relacji Wrocław Główny – Warszawa Wschodnia ze stojącym na tym przejeździe TIR-em. Nikt nie zginął. Rannych zostało 18 pasażerów w pociągu – wszystkim udzielono pomocy. 2 osoby zostały przetransportowane helikopterem do szpitala, 5 zabrały karetki pogotowia. Pozostałym 11 udzielono pomocy na miejscu.

Rodziny i bliscy mogą uzyskać informacje na temat osób poszkodowanych pod numerem Wojewódzkiego Centrum Zarządzania Kryzysowego Wojewody Opolskiego 77 452 47 15.

Dla pociągu relacji Wrocław Główny – Warszawa Wschodnia, który brał udział w zdarzeniu zorganizowano zastępczą komunikację autobusową.

Służby techniczne PLK przystąpiły do usuwania uszkodzonego składu z torów. Wstępnie określono również, że naprawy wymaga 450 podkładów, słup sieci trakcyjnej, potrzebna będzie również regulacja toru. Naprawa uszkodzonego torowiska planowana jest do środy 12.04.2017 r. Prace będą trwały non stop.

Pociągi dalekobieżne na trasie Świnoujście – Przemyśl, Warszawa – Wrocław i do Jeleniej Góry kierowane są zmienioną trasą przez Strzelce Opolskie. Taka sytuacja dotyczy 28 pociągów PKP IC w dobie. Za pociągi regionalne obowiązuje komunikacja autobusowa na odcinku Fosowskie – Opole Główne. Autobusy zastąpią 22 pociągi Przewozów Regionalnych w dobie. Podróżni na stacjach i w pociągach są na bieżąco informowani o organizacji ruchu.

Następujące pociągi PKP Intercity zostaną skierowane drogą okrężną:

• IC 8302 MATEJKO relacji Świnoujście – Przemyśl Główny od Opola przez Strzelce Opolskie, Pyskowice, Jawornica,
  • EIC 1623 ŁUŻYCE relacji Warszawa Wschodnia – Wrocław Główny od Lublińca przez Krupski Młyn, Pyskowice,
  • IC 3604 MEHOFFER relacji Przemyśl Główny – Jelenia Góra od Lublińca przez Krupski Młyn, Pyskowice,
  • EIC 6120 ODRA relacji Wrocław Główny - Warszawa Wschodnia od Opola przez Strzelce Opolskie, Pyskowice, Lubliniec,
  • IC 8314 CHEŁMOŃSKI relacji Wrocław Główny - Przemyśl Główny od Opola Do Lublińca przez Pyskowice,
  • IC 6306 KOSSAK relacji Wrocław Główny - Przemyśl Główny od Opola do Lublińca przez Pyskowice,
  • IC 6110 FREDRO relacji Wrocław Główny - Warszawa Wschodnia od Opola do Lublińca przez Pyskowice,
  • EIP 1605 relacji Warszawa Wschodnia - Jelenia Góra od Lublińca do Opola przez Pyskowice,
  • IC 3602 WYSPIAŃSKI relacji Przemyśl Główny Wrocław Główny od Lublińca do Opola przez Pyskowice,
  • IC 16110 ŚLĘŻA relacji Warszawa Wschodnia - Wrocław Główny od Lublińca do Opola przez Pyskowice,
  • EIP 1608 relacji Warszawa Wschodnia - Wrocław Główny od Lublińca do Opola przez Pyskowice,
  • IC 3600 BOZNAŃSKA relacji Przemyśl Główny - Wrocław Główny od Lublińca do Opola przez Pyskowice.

Zderzenie na przejeździe koło miejscowości Schodnia

Dziś o ok. 15.10 na przejeździe z sygnalizacją świetlną i dźwiękową na jednotorowym szlaku Chrząstowice – Ozimek doszło do zderzenia pociągu relacji Wrocław Główny – Warszawa Wschodnia ze stojącym na tym przejeździe TIR-em. Nikt nie zginął. Rannych zostało 18 pasażerów w pociągu – wszystkim udzielono pomocy. 2 osoby zostały przetransportowane helikopterem do szpitala, 5 zabrały karetki pogotowia. Pozostałym 11 udzielono pomocy na miejscu.

Dla pociągu relacji Wrocław Główny – Warszawa Wschodnia zorganizowano zastępczą komunikację autobusową. 250 pasażerów pociągu zabrało sześć autobusów – wszystkie są już w trasie.

Pociągi dalekobieżne PKP IC kursują zmienioną trasą objazdami:

• IC 8302 MATEJKO relacji Świnoujście – Przemyśl Główny  od Opola przez Strzelce Opolskie, Pyskowice, Jawornica
  • IC 3604 MEHOFFER  relacji Przemyśl Główny – Jelenia Góra od Lublińca przez Krupski Młyn, Pyskowice.

Na trasie Fosowskie – Opole Główne dla pociągów regionalnych funkcjonuje zastępcza komunikacja autobusowa. Dziś obejmie ona 10 pociągów.

Komisja ustali szczegółowe okoliczności zdarzenia i wyjaśni obecność samochodu na przejeździe. Wstępnie PLK informują, że urządzenia na przejeździe działały prawidłowo. Według policji na drodze prowadzącej do przejazdu ustawiony jest znak zakazujący wjazdu samochodom ciężarowym.

Działają służby techniczne. Wstępnie ustalono, że naprawa toru, wymiana 400 podkładów i konstrukcji wsporczej sieci trakcyjnej potrwa do środy. Prace będą prowadzone non stop.

Nikt nie zginął. Rannych zostało 9 pasażerów w pociągu. Na miejscu pomocy udzieliły im zespoły ratunkowe.

Dla podróżnych z pociągu PKP IC zapewniono przewóz autokarami. Zorganizowana jest zastępcza komunikacja autobusowa dla pociągów Przewozów Regionalnych na odcinku Fosowskie – Opole Główne. Na okolicznych stacjach i przystankach wygłaszane są komunikaty na temat zmian w organizacji ruchu.

Joanna Kubiak
Zespół Prasowy